回覆主題 回覆主題
1頁(共1頁) WaLaDiver 潛水討論區 / 為食站 Yummy Yummy / 上環蓮香居  

發表文章主題: 上環蓮香居 發表於: 21 七月 2009, 11:27
sky
天空字仲尼

Moderator

上星期六放工同同事飛的士落去飲茶,第一次去都無乜期望. asian

個裝修同蓮香樓真係好鬼似,連d點心都差唔多,不過d位就闊好多. klatschen

去到當然係食點心,第一架見到既推車,我就問呀姐有乜食,佢話"灌湯絞". anmachen 跟住再問係唔係鐵片果隻先? 佢話係 klatschen 正呀,完全無諗過有得食,即刻要佢兩籠. 好開心呀 lieb hab 雖然個灌湯絞唔夠熱,無鳳城咁好味,即叫即蒸,不過都已經好滿足. noch cooler

其他點心都係一般,無特別...!!! 不過同同事吹下水,食下野都已經好開心 lieb hab

引言回覆
檢視會員個人資料 發送私人訊息  
發表文章主題: 發表於: 21 七月 2009, 12:17
napoleonso
Fashion Diver

Moderator

咩叫 "鐵片" 呀?

有同無有乜野分別架?

------------------------
Hiking, Skiing, Diving AND
-----PhotoGraphing-----
------Nikon FANS-------
  引言回覆
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 參觀發表人的個人網站 雅虎訊息通 MSN Messenger
發表文章主題: 發表於: 21 七月 2009, 12:39
sky
天空字仲尼

Moderator

舊式灌湯餃係用鐵片hold住,手功多,又麻煩,已經好小酒樓做,不過呢個點心係我既終極至愛 lieb hab

家下d酒樓多數將灌湯餃放入個盅入面蒸,簡單好多

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 21 七月 2009, 21:10
Hugh
人稱大毒Hugh

Moderator

Sky Sir幾時帶隊去食? anmachen popcorn

發表文章主題: 發表於: 22 七月 2009, 02:07
chris2046
營養師/虹膜師

Sky Sir 幾時帶我地去隊 schlagen

發表文章主題: 發表於: 22 七月 2009, 09:00
polaris-angel
折了翼的天使

sky 寫到:
舊式灌湯餃係用鐵片hold住,手功多,又麻煩,已經好小酒樓做,不過呢個點心係我既終極至愛 lieb hab

家下d酒樓多數將灌湯餃放入個盅入面蒸,簡單好多

嘩, 好正呀!

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 22 七月 2009, 12:16
sky
天空字仲尼

Moderator

Hugh 寫到:
Sky Sir幾時帶隊去食? anmachen popcorn

我都只係玩即興,因為真係weekend都好忙,不過講好味都係鳳城好好多 lieb hab

chris2046 寫到:
Sky Sir 幾時帶我地去隊 schlagen

我最勁一次過隊四隻灌湯餃,勁滿足 klatschen

下次我會試下灣仔益新,佢地都有舊式灌湯餃食,不過就幾貴 verlegen

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 22 七月 2009, 18:29
jamie
我係炸兩~~~

Moderator

sky,
我好懷念食鳳城o既灌湯餃,幾時再去果度食???

發表文章主題: 發表於: 22 七月 2009, 19:04
sky
天空字仲尼

Moderator

jamie 寫到:
sky,
我好懷念食鳳城o既灌湯餃,幾時再去果度食???

呢個真係要plan一plan先得囉 zwinkern

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 06 五月 2013, 14:29
netshop
新朋友

入來支持,美食很贊啊

引言回覆
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站  
1頁(共1頁)
回覆主題 回覆主題
 WaLaDiver 潛水討論區 / 為食站 Yummy Yummy / 上環蓮香居

前往: 

無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票
無法 在這個版面附加檔案
可以 在這個版面下載檔案