回覆主題 回覆主題
3頁(共4頁) WaLaDiver 潛水討論區 / 潛攝區 Underwater Photography / Sea & Sea 新機YS-27DX  前往頁面 上一頁  1, 2, 3, 4  下一頁

發表文章主題: 發表於: 22 九月 2006, 23:07
SOS
SOS係我個名o既 initial

內文有提到 :

*Some digital cameras adjust flash levels after a first flash and then capture an image with a second flash. This first flash is called the “pre-flash.” The strobe’s pre-flash cancel function ignores the pre-flash and synchronizes the strobe with the second flash.
*The YS-27DX is not compatible with digital cameras that emit two or more pre-flashes.

唔知多唔多機種係 "two or more pre-flashes" 呢 ? grbel

引言回覆
檢視會員個人資料 發送私人訊息  
發表文章主題: 發表於: 23 九月 2006, 00:33
anson
Sunday Diver

SOS 寫到:
octopus 寫到:
SOS 寫到:
係三千有找。

邊間咁貴scared

好彩我忍得手,唔係就買貴貨了。 scared
我都想知邊度咁平,可以 pm 我知嗎 ? 謝謝。 verlegen

我又想知喎, pm 埋我吖唔該!!

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 23 九月 2006, 00:48
奇云
@

anson 寫到:
SOS 寫到:
octopus 寫到:
SOS 寫到:
係三千有找。

邊間咁貴scared

好彩我忍得手,唔係就買貴貨了。 scared
我都想知邊度咁平,可以 pm 我知嗎 ? 謝謝。 verlegen

我又想知喎, pm 埋我吖唔該!!

pm埋我丫唔該

發表文章主題: 發表於: 23 九月 2006, 08:56
Hugh
人稱大毒Hugh

Moderator

kc1206 寫到:
anson 寫到:
YF24 寫到:
anson 寫到:
YF24 寫到:
哦.............原來佢用唔到ttl verlegen verlegen
唔係啩, 8080話哂係 prosumer 級嘅flagship 機喎, 你講真架?

我係講緊呢支弊
哦.....sea & sea 好似好多枝都唔得, inon 啦不如, 同亞 hugh 一齊等枝 z240

我覺得唔咪呀,兩隻牌子我都有用過,效果差不多,在設計上各有優良。

今次個coron trip,因為影魚眼,原本想買多支INON,但冇貨.所以租左支Sea & Sea YS90.我都覺得Sea & Sea (YS90)都唔錯,浮過支INON z220.但兩者夾埋黎影魚眼,就會見到左右兩邊色溫有D唔同.所以都係唔好mix黎用喇....

發表文章主題: 發表於: 23 九月 2006, 09:12
anson

Hugh 寫到:
kc1206 寫到:
anson 寫到:
YF24 寫到:
anson 寫到:
YF24 寫到:
哦.............原來佢用唔到ttl verlegen verlegen
唔係啩, 8080話哂係 prosumer 級嘅flagship 機喎, 你講真架?

我係講緊呢支弊
哦.....sea & sea 好似好多枝都唔得, inon 啦不如, 同亞 hugh 一齊等枝 z240

我覺得唔咪呀,兩隻牌子我都有用過,效果差不多,在設計上各有優良。

今次個coron trip,因為影魚眼,原本想買多支INON,但冇貨.所以租左支Sea & Sea YS90.我都覺得Sea & Sea (YS90)都唔錯,浮過支INON z220.但兩者夾埋黎影魚眼,就會見到左右兩邊色溫有D唔同.所以都係唔好mix黎用喇....
係咪同黃老闆租?

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 23 九月 2006, 11:13
SOS

我想請教一下,YS-27DX 的 GN 值最大是 20,但只是陸上的測量值。
在水中,可有能力投射到較遠位置 ?
若想拍攝較遠的魚群或者大魚(例如鯊魚),足夠嗎 ?
謝謝各位。

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 23 九月 2006, 15:34
Hugh
人稱大毒Hugh

Moderator

SOS 寫到:
我想請教一下,YS-27DX 的 GN 值最大是 20,但只是陸上的測量值。
謝謝各位。

要視乎你用幾闊既鏡頭影.
最會影嚮到個coverage係個角度105x84,GN20係OK既!

發表文章主題: 發表於: 23 九月 2006, 18:44
kc1206
CD

SOS 寫到:
謝謝各位。

幾多支燈都唔夠力,拍攝較遠的魚群是用自然光。 verlegen

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 23 九月 2006, 19:53
SOS

多謝指點。

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 23 九月 2006, 23:33
kc1206
CD

SOS 寫到:
多謝指點。

今天收到電郵,甜筒有個海底數碼攝影(Level I )証書課程,幾百蚊,好依好平喎 verlegen

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 23 九月 2006, 23:36
anson

kc1206 寫到:
SOS 寫到:
多謝指點。

今天收到電郵,甜筒有個海底數碼攝影(Level I )証書課程,幾百蚊,好依好平喎 verlegen
可唔可以轉貼出黎?

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 23 九月 2006, 23:45
kc1206
CD

anson 寫到:
kc1206 寫到:
SOS 寫到:
多謝指點。

可唔可以轉貼出黎?

(轉貼)
香港潛水總會海底數碼攝影(Level I )証書課程

海底數碼攝影發展一日千里,早已深入潛水活動的各個範籌,
香港潛水總會亦與漁農自然護理處及海洋公園聯合舉辦海底數碼攝影比賽。
為了協助有興趣的會員增加對海底數碼攝影的知識,
香港潛水總會特意開辦首班海底數碼攝影課程,
並目邀請了一群本港知名資深的海底攝影專業人士史無前例地為總會擔任導師。

課程內容:海底數碼攝影的認識 - 周偉明
海底數碼攝影的器材及保養 - Rocky Chang
海底攝影的環境影響 - Bob Ng
海底攝影的技巧 - Raymond Man
海底攝影的心德 - David Husang
香港海底生態的認識 - James Lee
海外海底攝影 - Danny Wong
海底數碼攝影的發展 - LCNg

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 24 九月 2006, 10:16
Hugh
人稱大毒Hugh

Moderator

卡仕好勁wor! 2 daumen hoch

發表文章主題: 發表於: 24 九月 2006, 20:51
YF24
我唔係壞人,係傻人

報名玩下都好,咁多猛人講

發表文章主題: 發表於: 24 九月 2006, 20:57
anson

係咪報呀, 預埋我呀!

引言回覆
3頁(共4頁)
回覆主題 回覆主題
前往頁面 上一頁  1, 2, 3, 4  下一頁
 WaLaDiver 潛水討論區 / 潛攝區 Underwater Photography / Sea & Sea 新機YS-27DX

前往: 

無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票
無法 在這個版面附加檔案
可以 在這個版面下載檔案