回覆主題 回覆主題
1頁(共2頁) WaLaDiver 潛水討論區 / 為食站 Yummy Yummy / 檸檬牛油蛋糕  前往頁面 1, 2  下一頁

發表文章主題: 檸檬牛油蛋糕 發表於: 02 一月 2007, 22:29
Kat
自己友

Moderator

好重牛油味, 又有檸檬味 yummy popcorn

檸檬牛油蛋糕食譜 (6″)

預備功夫
第一係要將無鹽牛油室溫放至軟化.
第二係要批出檸檬皮茸.(只要黃色部份, 唔好批到白色)
第三係要將檸檬搾汁.
第四係要將雞蛋先打勻.
第五係要將自發粉先篩勻.

蛋糕材料 :
無鹽牛油…………………100g
砂糖………………………120g
檸檬汁……………………50ml (約1個)
檸檬皮茸…………………1tbsp (有就香d)
雞蛋………………………3隻
自發粉……………………160g

裝飾材料 :
糖霜………………………1tbsp

做法:
1. 將已軟化嘅無鹽牛油+砂糖打至軟滑.
2. 將檸檬汁加入(1)打勻.
3. 再將檸檬皮茸加入(2)打至忌廉狀.
4. 將雞蛋分3次加入(3)內攪勻.
5. 將自發粉分次篩入(4)中, 用橡皮刀攪勻至混合.
6. 預熱焗爐170度.
7. 將蛋糕漿倒入蛋糕模內.
8. 放入已預熱嘅焗爐, 焗約55-60mins.
9. 出爐後脫模即成.
10. 可在蛋糕面撒上糖霜. [完成]

檔案描述:

檔案描述:

Kat 在 02 一月 2007, 23:40 作了第 1 次修改
  引言回覆
檢視會員個人資料 發送私人訊息  
發表文章主題: 發表於: 02 一月 2007, 22:53
fiona
自己友

有冇得食...我好肚餓....

發表文章主題: 發表於: 02 一月 2007, 23:26
魔人布歐
變埋你做朱古力

嘩! 見到都想食呀, 有冇食譜呀

引言回覆
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件  
發表文章主題: 發表於: 02 一月 2007, 23:27
Fatboy
有乜好得過錢?

肥死你呀!

魔人布歐 寫到:
嘩! 見到都想食呀, 有冇食譜呀

發表文章主題: 發表於: 02 一月 2007, 23:32
魔人布歐
變埋你做朱古力

有你頂住, 永遠唔覺得肥 hpfend lachen

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 02 一月 2007, 23:35
Fatboy
有乜好得過錢?

係唔係又想食「波餅」? explodieren

魔人布歐 寫到:

發表文章主題: 發表於: 02 一月 2007, 23:37
Kat
自己友

Moderator

Fatboy 寫到:

魔人布歐 寫到:

lol

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 02 一月 2007, 23:40
Kat
自己友

Moderator

檸檬牛油蛋糕食譜 (6″)

預備功夫
第一係要將無鹽牛油室溫放至軟化.
第二係要批出檸檬皮茸.(只要黃色部份, 唔好批到白色)
第三係要將檸檬搾汁.
第四係要將雞蛋先打勻.
第五係要將自發粉先篩勻.

蛋糕材料 :
無鹽牛油…………………100g
砂糖………………………120g
檸檬汁……………………50ml (約1個)
檸檬皮茸…………………1tbsp (有就香d)
雞蛋………………………3隻
自發粉……………………160g

裝飾材料 :
糖霜………………………1tbsp

做法:
1. 將已軟化嘅無鹽牛油+砂糖打至軟滑.
2. 將檸檬汁加入(1)打勻.
3. 再將檸檬皮茸加入(2)打至忌廉狀.
4. 將雞蛋分3次加入(3)內攪勻.
5. 將自發粉分次篩入(4)中, 用橡皮刀攪勻至混合.
6. 預熱焗爐170度.
7. 將蛋糕漿倒入蛋糕模內.
8. 放入已預熱嘅焗爐, 焗約55-60mins.
9. 出爐後脫模即成.
10. 可在蛋糕面撒上糖霜. [完成]

發表文章主題: 發表於: 03 一月 2007, 00:46
Kat
自己友

Moderator

fiona 寫到:
有冇得食...我好肚餓....

唔好意思 ~ 哩個係生日蛋糕 ups
所以一早已經食晒 popcorn

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 03 一月 2007, 09:45
奇云
@

檸檬皮茸? 係咪用 d 皮鉋到變茸就 ok ??

發表文章主題: 發表於: 03 一月 2007, 10:29
Kat
自己友

Moderator

奇云 寫到:
檸檬皮茸? 係咪用 d 皮鉋到變茸就 ok ??

係用刀仔輕輕張檸檬表面嘅黃色部份批出(唔好批到白色,會苦)
批出來的就已經係檸檬皮茸喇 ups

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 03 一月 2007, 17:58
魔人布歐
變埋你做朱古力

[quote="Fatboy"]係唔係又想食「波餅」? explodieren

[quote="魔人布歐"]有你頂住, 永遠唔覺得肥 hpfend lachen[/quote][/quote]

等我下次練好 d 腳法, 唔會再輸俾你架喇 fluchen

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 03 一月 2007, 23:22
海迪
自己友

魔人布歐 寫到:
Fatboy 寫到:

魔人布歐 寫到:

係咪要入場先睇得呀. kopfnuss

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 04 一月 2007, 13:07
Jac
小魔女

海迪 寫到:
魔人布歐 寫到:
Fatboy 寫到:

魔人布歐 寫到:

係咪要入場先睇得呀. kopfnuss

lachtot lachtot lachtot

發表文章主題: 發表於: 06 一月 2007, 10:10
奇云
@

我都整o左個, 不過好似個爐太熱 kopfnuss

檔案描述:

1頁(共2頁)
回覆主題 回覆主題
前往頁面 1, 2  下一頁
 WaLaDiver 潛水討論區 / 為食站 Yummy Yummy / 檸檬牛油蛋糕

前往: 

無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票
無法 在這個版面附加檔案
可以 在這個版面下載檔案