回覆主題 回覆主題
2頁(共7頁) WaLaDiver 潛水討論區 / 為食站 Yummy Yummy / 意大行酒..  前往頁面 上一頁  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  下一頁

發表文章主題: 發表於: 19 三月 2008, 00:52
sky
天空字仲尼

Moderator

chris2046 寫到:
多謝大家意見...明白左大家既口味... 澳洲酒既穩定同價錢似乎好合普遍香港口味.....

比得起又識享受既一定要求高加有研究....
我想問下我想入酒 or 學酒...又咩途徑呢...有無人帶下我去見世面.......

可以去下d wine tasting會,d酒舖久唔久都有攪,而space或工聯會都有d course,不過好唔好就唔知喇.

引言回覆
檢視會員個人資料 發送私人訊息  
發表文章主題: 發表於: 19 三月 2008, 01:02
jeff
~ 亞寶 ~

榮 x 廊星期六好多時都有.有時間可以去試下酒 king grin

檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 MSN Messenger
發表文章主題: Re: 意大行酒.. 發表於: 19 三月 2008, 01:06
chris2046
營養師/虹膜師

p-five 寫到:
p-five 寫到:
有無 好 酒既人試過又有興趣呢..... king grin 比d 意見我

聽聞係法國之後第 2 貴既酒.. ups
拿,大家都知我咄名亂嗡,我的意見為;意大利酒普遍偏酸,當然貴野就唔會浪得虛名架喇。其實法國酒我地大部份人都係一係飲貴野,平野好難至搵倒好野,而且地區口味分別好大。我有朋友住響法國佢有帶 d 好平既番梨試過已經非常好飲,而好平既程度係唔使一百蚊港幣。靚過晒香港賣果 d 易衫百水平。

所以如果你係想試飲的話,法國同意大利都唔好買平野!唔係你一定失望到暈!想平的話可試西班牙或南菲野,如果想飲大路野咁美國,澳洲就多數冇衰,南美果 d 要有必裡準備好濃下架!

以上純屬亂嗡。打柚唔好打頭。 king grin

點為知貴...我所做d research... over 300 or over 600-800 HKD
king grin
as I know, inside one thousand is not in a class call 貴! three thousand you might get a grand cru second best, and not in the famous years! so..... anmachen

but, I don't have a chance to taste it, I doubt it taste good! kopfnuss

haha..即係師兄飲親都過千 wor>>> anmachen anmachen anmachen kopfnuss

發表文章主題: 發表於: 19 三月 2008, 01:06
chris2046
營養師/虹膜師

jeff 寫到:
榮 x 廊星期六好多時都有.有時間可以去試下酒 king grin

可以pm 我嗎.. king grin

發表文章主題: 發表於: 19 三月 2008, 01:08
chris2046
營養師/虹膜師

sky 寫到:
多謝大家意見...明白左大家既口味... 澳洲酒既穩定同價錢似乎好合普遍香港口味.....

我想問下我想入酒 or 學酒...又咩途徑呢...有無人帶下我去見世面.......

可以去下d wine tasting會,d酒舖久唔久都有攪,而space或工聯會都有d course,不過好唔好就唔知喇.

咁就得閒..... 出來 輕談淺嚐 不夜天... king grin

發表文章主題: 發表於: 19 三月 2008, 01:44
sky
天空字仲尼

Moderator

sky 寫到:

咁就得閒..... 出來 輕談淺嚐 不夜天... king grin

又得姐,不過我酒量好淺.... ups

引言回覆
發表文章主題: Re: 意大行酒.. 發表於: 19 三月 2008, 11:22
p-five
5cf

p-five 寫到:
p-five 寫到:
有無 好 酒既人試過又有興趣呢..... king grin 比d 意見我

聽聞係法國之後第 2 貴既酒.. ups
拿,大家都知我咄名亂嗡,我的意見為;意大利酒普遍偏酸,當然貴野就唔會浪得虛名架喇。其實法國酒我地大部份人都係一係飲貴野,平野好難至搵倒好野,而且地區口味分別好大。我有朋友住響法國佢有帶 d 好平既番梨試過已經非常好飲,而好平既程度係唔使一百蚊港幣。靚過晒香港賣果 d 易衫百水平。

所以如果你係想試飲的話,法國同意大利都唔好買平野!唔係你一定失望到暈!想平的話可試西班牙或南菲野,如果想飲大路野咁美國,澳洲就多數冇衰,南美果 d 要有必裡準備好濃下架!

以上純屬亂嗡。打柚唔好打頭。 king grin

點為知貴...我所做d research... over 300 or over 600-800 HKD
king grin
as I know, inside one thousand is not in a class call 貴! three thousand you might get a grand cru second best, and not in the famous years! so..... anmachen

but, I don't have a chance to taste it, I doubt it taste good! kopfnuss

haha..即係師兄飲親都過千 wor>>> anmachen anmachen anmachen kopfnuss
我飲過最貴果支係二百五蚊o既法國佬野,同我朋友響法國帶番梨值五十港錢o既各善勝場!

我知好貴果 d 酒唔好飲o既! verlegen 唔好飲o既!唔好飲o既.........

發表文章主題: 發表於: 19 三月 2008, 14:54
herbs
自己友

奇云 寫到:
herbs 寫到:
奇云 寫到:
我覺得啱你口味對你o黎講就係一支好酒
支持澳洲酒

同意, 呢期飲智利酒, 好少失望, 意大利飲過幾次, 都唔啱口味

智利酒我都幾鐘意, 有冇試過 CALITERRA, 唔錯, 低飲 anmachen

其實我唔記得 D 酒名, 現手上還有幾樽 FRONTERA - SAUVIGNON BLANCE HK$70/bottle 好啱我口味, 市面唔見有得賣, 可能係我少行街啦.

檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 MSN Messenger
發表文章主題: 發表於: 19 三月 2008, 16:08
奇云
@

herbs 寫到:
奇云 寫到:
herbs 寫到:
奇云 寫到:
支持澳洲酒

同意, 呢期飲智利酒, 好少失望, 意大利飲過幾次, 都唔啱口味

智利酒我都幾鐘意, 有冇試過 CALITERRA, 唔錯, 低飲 anmachen

其實我唔記得 D 酒名, 現手上還有幾樽 FRONTERA - SAUVIGNON BLANCE HK$70/bottle 好啱我口味, 市面唔見有得賣, 可能係我少行街啦.

同你啱傾 d, 上面幾個飲高價o野, 唔啱傾, 不如叫埋馬涼一齊去飲啱我o地口味o野 kopfnuss

FRONTERA 咪紅酒沉水會最鐘意o個隻牌子

發表文章主題: 發表於: 19 三月 2008, 16:55
sky
天空字仲尼

Moderator

奇云 寫到:
herbs 寫到:
奇云 寫到:
herbs 寫到:
奇云 寫到:
支持澳洲酒

同你啱傾 d, 上面幾個飲高價o野, 唔啱傾, 不如叫埋馬涼一齊去飲啱我o地口味o野 kopfnuss

到你有機會飲過你都有機會上癮架 anmachen

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 19 三月 2008, 17:45
herbs
自己友

奇云 寫到:
herbs 寫到:
奇云 寫到:
herbs 寫到:
奇云 寫到:
支持澳洲酒

YES,我有同個會長通過一次電話, 不過我唔係幫親佢買, 佢知我同邊個買, 所以佢以為我好勁, 哈哈...其實流到不得了.
有酒飲, 我九成九會到

發表文章主題: 發表於: 19 三月 2008, 18:00
BB88
自己友

免咗酒稅, 多咗人飲 2 daumen hoch

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 19 三月 2008, 23:43
chris2046
營養師/虹膜師

咁幾時約埋一齊去試酒呀........ hahaa... 講起就開心.....

發表文章主題: 發表於: 19 三月 2008, 23:44
chris2046
營養師/虹膜師

sky 寫到:
sky 寫到:

又得姐,不過我酒量好淺.... ups

hhaa 放心... 我都好淺.... 你叫我停就得喇....我最聽阿sir 話... ups

發表文章主題: 發表於: 19 三月 2008, 23:46
chris2046
營養師/虹膜師

奇云 寫到:
herbs 寫到:
奇云 寫到:
herbs 寫到:
奇云 寫到:
支持澳洲酒

very evil grin saufen 家下係咪玩...分家... ww barb

2頁(共7頁)
回覆主題 回覆主題
前往頁面 上一頁  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  下一頁
 WaLaDiver 潛水討論區 / 為食站 Yummy Yummy / 意大行酒..

前往: 

無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票
無法 在這個版面附加檔案
可以 在這個版面下載檔案