回覆主題 回覆主題
1頁(共7頁) WaLaDiver 潛水討論區 / 為食站 Yummy Yummy / 意大行酒..  前往頁面 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  下一頁

發表文章主題: 意大行酒.. 發表於: 18 三月 2008, 11:05
chris2046
營養師/虹膜師

有無 好 酒既人試過又有興趣呢..... king grin 比d 意見我

聽聞係法國之後第 2 貴既酒.. ups

發表文章主題: 發表於: 18 三月 2008, 12:02
jerry3547
世紀大笨豬

Moderator

無喎,我都唔飲酒既~~

http://hk.myblog.yahoo.com/jerry3547/
  引言回覆
檢視會員個人資料 發送私人訊息 MSN Messenger
發表文章主題: 發表於: 18 三月 2008, 12:51
maleung
行行企企

Moderator

澳洲酒 二,三百蚊已經好好飲!

檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 參觀發表人的個人網站 MSN Messenger
發表文章主題: Re: 意大行酒.. 發表於: 18 三月 2008, 13:13
p-five
5cf

chris2046 寫到:
有無 好 酒既人試過又有興趣呢..... king grin 比d 意見我

拿,大家都知我咄名亂嗡,我的意見為;意大利酒普遍偏酸,當然貴野就唔會浪得虛名架喇。其實法國酒我地大部份人都係一係飲貴野,平野好難至搵倒好野,而且地區口味分別好大。我有朋友住響法國佢有帶 d 好平既番梨試過已經非常好飲,而好平既程度係唔使一百蚊港幣。靚過晒香港賣果 d 易衫百水平。

所以如果你係想試飲的話,法國同意大利都唔好買平野!唔係你一定失望到暈!想平的話可試西班牙或南菲野,如果想飲大路野咁美國,澳洲就多數冇衰,南美果 d 要有必裡準備好濃下架!

以上純屬亂嗡。打柚唔好打頭。 king grin

發表文章主題: Re: 意大行酒.. 發表於: 18 三月 2008, 14:23
奇云
@

p-five 寫到:

拿,大家都知我咄名亂嗡,我的意見為;意大利酒普遍偏酸,當然貴野就唔會浪得虛名架喇。其實法國酒我地大部份人都係一係飲貴野,平野好難至搵倒好野,而且地區口味分別好大。我有朋友住響法國佢有帶 d 好平既番梨試過已經非常好飲,而好平既程度係唔使一百蚊港幣。靚過晒香港賣果 d 易衫百水平。

所以如果你係想試飲的話,法國同意大利都唔好買平野!唔係你一定失望到暈!想平的話可試西班牙或南菲野,如果想飲大路野咁美國,澳洲就多數冇衰,南美果 d 要有必裡準備好濃下架!

柚同頭都唔打, 難得睇得明你寫乜

發表文章主題: 發表於: 18 三月 2008, 14:25
奇云
@

我覺得啱你口味對你o黎講就係一支好酒
支持澳洲酒

發表文章主題: 發表於: 18 三月 2008, 15:31
herbs
自己友

奇云 寫到:
支持澳洲酒

同意, 呢期飲智利酒, 好少失望, 意大利飲過幾次, 都唔啱口味

檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 MSN Messenger
發表文章主題: 發表於: 18 三月 2008, 15:35
sky
天空字仲尼

Moderator

我就成日都係去澳洲,所以飲過好多澳洲酒,而每次返香港又買一支比自己.我就覺得澳洲酒幾好飲,而且真係唔洗買貴野,一百蚊以下都有d幾好飲.其他國家我就比較小飲,好難比較.

講開呢排我開始想飲下甜白酒,有無人願意飲呢隻幾貴既酒 grbel 我家下都諗住買d細支同超平既呢試下...!!! 起我個blog度都加佐有關甜白酒既料資,原來真係好多學問起入面,所以佢地買到勁貴. verlegen

引言回覆
檢視會員個人資料 發送私人訊息  
發表文章主題: 發表於: 18 三月 2008, 15:40
奇云
@

herbs 寫到:
奇云 寫到:
支持澳洲酒

同意, 呢期飲智利酒, 好少失望, 意大利飲過幾次, 都唔啱口味

智利酒我都幾鐘意, 有冇試過 CALITERRA, 唔錯, 低飲 anmachen

發表文章主題: 發表於: 18 三月 2008, 17:18
p-five
5cf

sky 寫到:
我就成日都係去澳洲,所以飲過好多澳洲酒,而每次返香港又買一支比自己.我就覺得澳洲酒幾好飲,而且真係唔洗買貴野,一百蚊以下都有d幾好飲.其他國家我就比較小飲,好難比較.

講開呢排我開始想飲下甜白酒,有無人願意飲呢隻幾貴既酒 grbel 我家下都諗住買d細支同超平既呢試下...!!! 起我個blog度都加佐有關甜白酒既料資,原來真係好多學問起入面,所以佢地買到勁貴. verlegen
白酒就冇平野好飲個囉!分得好清楚,越貴越正。不過美國有 d 二百蚊倒o既都很可以了!歐洲就難講了!

king grin

定呀 sky 蛇想講果 d 加拿大 ICE WINE 呀?我飲過一次咁多,甜屎人咩!頂唔緊。 kopfnuss

發表文章主題: 發表於: 19 三月 2008, 00:13
sky
天空字仲尼

Moderator

p-five 寫到:
白酒就冇平野好飲個囉!分得好清楚,越貴越正。不過美國有 d 二百蚊倒o既都很可以了!歐洲就難講了!

king grin

定呀 sky 蛇想講果 d 加拿大 ICE WINE 呀?我飲過一次咁多,甜屎人咩!頂唔緊。 kopfnuss

係呀,ice wine係甜白酒既其中一種,重有noble rot同late harvest.我有一次同個friend食飯,起食甜品時飲佐用noble rot制作既sweet white wine,真係好好飲,攪到家下成日心思思想再試下.不過我上次飲果支係500ml都要$1000一支,真係幾貴下,我果杯都係得好小,兩啖倒喇.外國人叫呢隻酒做"液體黃金".

呢排都開始行下d酒舖,睇下有無d又平又細支既去試下. lieb hab

引言回覆
檢視會員個人資料 發送私人訊息  
發表文章主題: Re: 意大利酒..酒徒區 發表於: 19 三月 2008, 00:28
chris2046
營養師/虹膜師

發表文章主題: 發表於: 19 三月 2008, 00:31
chris2046
營養師/虹膜師

多謝大家意見...明白左大家既口味... 澳洲酒既穩定同價錢似乎好合普遍香港口味.....

比得起又識享受既一定要求高加有研究....
我想問下我想入酒 or 學酒...又咩途徑呢...有無人帶下我去見世面.......

發表文章主題: Re: 意大行酒.. 發表於: 19 三月 2008, 00:34
chris2046
營養師/虹膜師

p-five 寫到:

點為知貴...我所做d research... over 300 or over 600-800 HKD
king grin

發表文章主題: Re: 意大行酒.. 發表於: 19 三月 2008, 00:41
p-five
5cf

p-five 寫到:

點為知貴...我所做d research... over 300 or over 600-800 HKD
king grin
as I know, inside one thousand is not in a class call 貴! three thousand you might get a grand cru second best, and not in the famous years! so..... anmachen

but, I don't have a chance to taste it, I doubt it taste good! kopfnuss

1頁(共7頁)
回覆主題 回覆主題
前往頁面 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  下一頁
 WaLaDiver 潛水討論區 / 為食站 Yummy Yummy / 意大行酒..

前往: 

無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票
無法 在這個版面附加檔案
可以 在這個版面下載檔案