回覆主題 回覆主題
1頁(共1頁) WaLaDiver 潛水討論區 / 海洋生物 Marine Life / 海葵觸鬚  

發表文章主題: 海葵觸鬚 發表於: 04 八月 2008, 22:59
anson
Sunday Diver

海葵觸鬚有毒, 咁有幾毒呢?

引言回覆
檢視會員個人資料 發送私人訊息  
發表文章主題: Re: 海葵觸鬚 發表於: 04 八月 2008, 23:13
maleung
行行企企

Moderator

anson 寫到:

好毒, 中左都唔知~~~~~~~

檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 參觀發表人的個人網站 MSN Messenger
發表文章主題: 發表於: 04 八月 2008, 23:57
BigFish 大魚
Moderator

Moderator

唔同品種既毒性都唔同,一般係麻醉成份及令皮膚剌傷, 所以中果下係唔痛,不過上水之後就...

發表文章主題: 發表於: 05 八月 2008, 00:11
肥鸚鵡
Moderator

Moderator

BigFish 大魚 寫到:
唔同品種既毒性都唔同,一般係麻醉成份及令皮膚剌傷, 所以中果下係唔痛,不過上水之後就...
都唔痛

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 05 八月 2008, 00:16
anson

我用手輕輕掃過幾種海葵, 都唔痕唔痛, 所以想知有幾毒

ps 此乃科學研究, 各位潛水佬勿做

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 05 八月 2008, 02:31
BigFish 大魚
Moderator

Moderator

如果見到以下品種海葵就唔好點喇,會引致嚴重急性腎衰竭

Night Sea Anemone - Phyllodiscus-semoni

http://www.starfish.ch/Fotos/cnidarians-Nesseltiere/corals-Korallen-Anthozoa/hexacorallia-Hexakorallen/sea-anemones-Seeanemonen/Phyllodiscus-semoni1.jpg

Study
http://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?artid=1934535

發表文章主題: 發表於: 05 八月 2008, 02:39
anson

睇相唔係好認得出係海葵

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 05 八月 2008, 15:37
crazykitti
自己友

got it.........no touching...... schlagen

引言回覆
發表文章主題: Re: 海葵觸鬚 發表於: 07 八月 2008, 16:08
小河馬
自己友

anson 寫到:

值着 anson 開了這個題目,等我和大家分享吓啦!! kopfnuss kopfnuss kopfnuss

手掌和手背模到都有唔同的反應,而各人對海產毒素的排斥又唔同,

而我們架潛水船的 Buddy ,中過而唔死得,講返出泥,我都會將董事件記低,個個的經驗都好寶貴!!

中:

1)海葵。手背,面部腫到飛起 ( 船上有 Buddy 試過,咀邊中,十足拍戲,孖潤腸 )

2)海剌......一次中 12 -13 條,特種海剌 ( 唔腫,不過好眼瞓,跟住佢在船上一瞓 2 個鐘,佢自己完全唔覺。)

3) 坑兼,又係痛到想死的,早排個青年誤中,昏迷入院!

***4) 老虎---- Buddy 話那種痛是不能言喻,唔死都十分想自殺,或要鋸掉中毒壞死部份,他說當年是年青時中蕉,如果現在一定死於心臟衰竭。

以上只是香港常見的幾種有毒的海中生物,其實無需要摸佢哋!!

亦有看過一套關於"" 芋螺 ""的記錄片,佢一定可以攞你命。(至少可以另你盲 )

我見有啲新潛水朋友,不知覺的捉了上船,有時我會反應過大,大聲 XX!!

他們當我儍,只不過是我知到中了會什樣才這樣緊張而巳,有些嘢是唔可以有 take 2 !!

我出潛最希望除了影到好嘢外,最想其實好簡單:

""咁多人出,就咁多人返""!! verlegen

發表文章主題: 發表於: 07 八月 2008, 16:35
p-five
5cf

正所謂不經一事,不長一智!古有明訓現代人係唔會睇會的,直到咄事之後怨恨社會唔早響,政府冇做野之類。好似 d 年青人未學車就要學玩頭文字,發生意外自已冇事整親人都唔會得到教訓。我可以做o既就係響庶講廢話! kopfnuss

發表文章主題: 發表於: 07 八月 2008, 17:17
kc1206
CD

p-five 寫到:
正所謂不經一事,不長一智!古有明訓現代人係唔會睇會的,直到咄事之後怨恨社會唔早響,政府冇做野之類。好似 d 年青人未學車就要學玩頭文字,發生意外自已冇事整親人都唔會得到教訓。我可以做o既就係響庶講廢話! kopfnuss

你唔知依家D中學好多係無中史讀咩 anmachen

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 07 八月 2008, 17:34
p-five
5cf

kc1206 寫到:
p-five 寫到:

你咁講我就唸起就算有都係讀果 d 試評家貼左果 d 題目,其它o既啋佢都傻!o你岩! lachtot

發表文章主題: 發表於: 07 八月 2008, 17:56
kc1206
CD

p-five 寫到:
kc1206 寫到:
p-five 寫到:

你咁講我就唸起就算有都係讀果 d 試評家貼左果 d 題目,其它o既啋佢都傻!o你岩! lachtot

依家中史最高分係考三國果part anmachen

引言回覆
1頁(共1頁)
回覆主題 回覆主題
 WaLaDiver 潛水討論區 / 海洋生物 Marine Life / 海葵觸鬚

前往: 

無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票
無法 在這個版面附加檔案
可以 在這個版面下載檔案