回覆主題 回覆主題
1頁(共4頁) WaLaDiver 潛水討論區 / 潛水點滴 Diving WaLaWaLa / "鉛" 記錄  前往頁面 1, 2, 3, 4  下一頁

發表文章主題: "鉛" 記錄 發表於: 26 九月 2008, 12:47
maleung
行行企企

Moderator

不如大家係到記錄一下,
新朋友可以係到記錄自己而家用緊幾多鉛,
潛多幾次之後減到多鉛, 鼓勵一下自己! 2 daumen hoch

年資深既潛水朋友, 可以講講自己著幾多 mm 潛水衣用幾多鉛!

maleung 在 20 十月 2008, 23:21 作了第 1 次修改
  引言回覆
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 參觀發表人的個人網站 MSN Messenger
發表文章主題: 發表於: 26 九月 2008, 12:50
奇云
@

3mm 可以 0lb, 通常 4lb

發表文章主題: 發表於: 26 九月 2008, 13:14
maleung
行行企企

Moderator

同你一樣!

檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 參觀發表人的個人網站 MSN Messenger
發表文章主題: Re: "鉛" 記錄 發表於: 26 九月 2008, 13:42
anson
Sunday Diver

maleung 寫到:
年資深既潛水朋友, 可以講講自己著幾多 mm 潛水衣用幾多鉛!
我潛資尚淺, 都同大家分享下

3mm 4-6磅 (視乎有冇2磅鉛供應)
6.5mm semi dry 16磅

引言回覆
檢視會員個人資料 發送私人訊息  
發表文章主題: 發表於: 26 九月 2008, 19:37
bay
自己友

我潛資極淺, 鉛量有好大變化:

上O仔: 6 lb (似乎正常)
初次用自己買嘅架生: 14 lb (!!!)
而家20個dive後: 8-9 lb (努力減少中)

我得 135lb, 著3mm

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 26 九月 2008, 20:42
maleung
行行企企

Moderator

bay 寫到:

同你一樣咁重喎~~~~

發表文章主題: 發表於: 26 九月 2008, 21:53
amyleemw
自己友

平時 2mm 加件打底: 2kg
去bali 7mm + 3mm hood + 打底: 5kg

引言回覆
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站  
發表文章主題: 發表於: 27 九月 2008, 09:31
anson
Sunday Diver

良哥你帶DISCOVERY會攞多幾多磅鉛備用?

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 27 九月 2008, 19:54
肥鸚鵡
Moderator

Moderator

上O仔: 8 lb (似乎正常)
初次用自己買嘅架生: 6 lb (!!!)
而家over500個dive後: 0~12 lb

over 150lb,
3mm Long John : 0~4 lb
3mm Long John Plus Jacket : 2 lb
5mm semi-dry : 8 lb
6mm Dry Suit : 20 lb

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 28 九月 2008, 19:36
kc1206
CD

3mm Long John : 2~4 lb
6mm semi-dry : 14~16 lb

膠衣一定有浮力,如果唔用鉛,除非其餘儀器的重量平衡番膠衣浮力,如果用鴨潛下潛到一定深度來減少浮力,當最後鋁樽的氣用少了而增加浮力和升回淺水後膠衣的浮力回復,就會在最後的十多尺水,升水過快,所以在減鉛時留意這個問題。 verlegen

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 29 九月 2008, 09:23
chris2046
營養師/虹膜師

maleung 寫到:
bay 寫到:

同你一樣咁重喎~~~~

邊一樣係一樣呀.....體重定鉛... verlegen

發表文章主題: 發表於: 29 九月 2008, 09:25
chris2046
營養師/虹膜師

奇云 寫到:

唔得wor.... 落左半個頭出事...落唔到...
有咩技巧呢...

發表文章主題: 發表於: 29 九月 2008, 09:32
maleung
行行企企

Moderator

chris2046 寫到:
maleung 寫到:
bay 寫到:

同你一樣咁重喎~~~~

體重同鉛都係一樣!

發表文章主題: 發表於: 29 九月 2008, 09:37
chris2046
營養師/虹膜師

maleung 寫到:
maleung 寫到:
bay 寫到:

同你一樣咁重喎~~~~

體重同鉛都係一樣!

買 6 合彩...快...

發表文章主題: 發表於: 29 九月 2008, 11:03
奇云
@

奇云 寫到:

唔得wor.... 落左半個頭出事...落唔到...
有咩技巧呢...

冇技巧
你骨架精奇, 天生異品, 一睇你就知你可以成為水中小白龍, 能在水面浮游三日三夜唔食O野唔飲水, 唔大唔細 ...
我 li d 凡人天生唔識浮, 跌落水就下沉到落低 weinen

引言回覆
檢視會員個人資料 發送私人訊息 MSN Messenger
1頁(共4頁)
回覆主題 回覆主題
前往頁面 1, 2, 3, 4  下一頁
 WaLaDiver 潛水討論區 / 潛水點滴 Diving WaLaWaLa / "鉛" 記錄

前往: 

無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票
無法 在這個版面附加檔案
可以 在這個版面下載檔案