回覆主題 回覆主題
3頁(共4頁) WaLaDiver 潛水討論區 / 潛水點滴 Diving WaLaWaLa / "鉛" 記錄  前往頁面 上一頁  1, 2, 3, 4  下一頁

發表文章主題: 發表於: 08 十月 2008, 16:02
chris2046
營養師/虹膜師

鴨潛 寫到:
經常見既例子係: 話自己太多鉛, 好辛苦, 又成日沉底 , 要減鉛. 但一到減左鉛, 就係 safty stop 時比支tank 扯, 搞到仲辛苦

玩徒手囉...一身輕... lachtot

發表文章主題: 發表於: 09 十月 2008, 14:46
Astra
自己友

kc1206 寫到:
這類教練多的是 verlegen 有些多四五磅或以上都唔出其,可能有些意外都是這個問題,書是這樣寫,但有冇跟又是另一會事,大家心照不宣。
可能教練的教練都是這樣做,他們以為是正常做法lol

you might be actually right. cos some instructor still think the weight used should be 1/10 of the body weight.
in reality, not many instructors will perform weight check during open water dives, but if the student is taking aow and the instructor is going to teach peak performance buoyancy, a proper buoyancy is the least one can do.

引言回覆
檢視會員個人資料 發送私人訊息  
發表文章主題: 發表於: 09 十月 2008, 14:48
Astra
自己友

鴨潛 寫到:
經常見既例子係: 話自己太多鉛, 好辛苦, 又成日沉底 , 要減鉛. 但一到減左鉛, 就係 safty stop 時比支tank 扯, 搞到仲辛苦

this is a learning process. if one wants to improve, this is inevitable.

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 09 十月 2008, 20:49
kc1206
CD

Astra 寫到:
kc1206 寫到:
這類教練多的是 verlegen 有些多四五磅或以上都唔出其,可能有些意外都是這個問題,書是這樣寫,但有冇跟又是另一會事,大家心照不宣。
可能教練的教練都是這樣做,他們以為是正常做法lol

you might be actually right. cos some instructor still think the weight used should be 1/10 of the body weight.
in reality, not many instructors will perform weight check during open water dives, but if the student is taking aow and the instructor is going to teach peak performance buoyancy, a proper buoyancy is the least one can do.

1/10指是一個基本計算方法,每個人都要作出調節,雖然aow是進階開放水域潛水員,但現在好多一條龍上課方式,上完都未完全清楚中性浮量的控制。

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 09 十月 2008, 23:58
xpdiver 小平
放眼看世界、生活添異彩。

肥鸚鵡 寫到:
其實唔洗太過執著揹幾多鉛. 有需要就用多D, 無需要就用正常重量. 見過某D DIVER成日想用少D鉛, 但係自己既呼吸仲係好大, 搞到成日不自覺彈水. 如果搞到危險既話, 寧願揹多少少, 係水底加番D氣入件BC度嚟調整浮力, 總好過不受控制昇上水面.

記住一樣野, BCD(Buoyancy control device) 係一件浮力控制裝置, 用途係水底調整浮力, 點解著上身唔好好利用佢呢 ?

的確唔應該太過執著揹幾多鉛,特別係初玩未應付得來既.但慢慢可以的話,減到適合鉛量既亦係好,對控制中性浮力有幫助. lol

而家有些生產商同潛水人都喜歡叫 BCD(Buoyancy compensation device),以更佳形容裝置係用黎"補償"而唔係"控制"浮力. king grin   

發表文章主題: 發表於: 13 十月 2008, 01:41
浪橙
自己友

肥鸚鵡 寫到:
浪橙 寫到:
小弟係潛水初哥
講開用铅 我百二磅 3mm 第一堂教練叫我用12磅
之後成個o仔都係用12磅 好難控制中性 成日沉底
到A仔 我話想試下小D铅 教練話唔好
之後我偷偷地減到9磅 中性即刻好左
做左一個唔聽教ger學生 kopfnuss

淺水難控制中性係正常既, 留意番淺水既氣體壓力變化係好大.
另外, 唔同種類既樽係接近無氣時既重量唔同, 身上既GEAR同有無掛其他野又唔同重量, 新既wetsuit既浮力又比舊野多D, 好多唔同既因素, 最好都係每次落水前CHECK下會好D. 總之人係生既, 自己較番比自己合適既重量就得 kopfnuss

今日試過 係3米到水真係好難控制
落到7米到就好好多 沉就吸多d氣 想沉就呼返多d氣 雖然唔係控制得好好 kopfnuss
但我有次見人就咁咩個樽 唔用BCD 高手 mega eek

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 13 十月 2008, 09:19
肥鸚鵡
Moderator

Moderator

浪橙 寫到:
肥鸚鵡 寫到:
浪橙 寫到:
小弟係潛水初哥
講開用铅 我百二磅 3mm 第一堂教練叫我用12磅
之後成個o仔都係用12磅 好難控制中性 成日沉底
到A仔 我話想試下小D铅 教練話唔好
之後我偷偷地減到9磅 中性即刻好左
做左一個唔聽教ger學生 kopfnuss

淺水難控制中性係正常既, 留意番淺水既氣體壓力變化係好大.
另外, 唔同種類既樽係接近無氣時既重量唔同, 身上既GEAR同有無掛其他野又唔同重量, 新既wetsuit既浮力又比舊野多D, 好多唔同既因素, 最好都係每次落水前CHECK下會好D. 總之人係生既, 自己較番比自己合適既重量就得 kopfnuss

今日試過 係3米到水真係好難控制
落到7米到就好好多 沉就吸多d氣 想沉就呼返多d氣 雖然唔係控制得好好 kopfnuss
但我有次見人就咁咩個樽 唔用BCD 高手 mega eek
練習多d就得架, 經驗係累積返來, 你都可以成為高手 anmachen

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 13 十月 2008, 16:39
鴨潛
自己友

Inquest: Dive instructors overweighted scuba diving course accident victim
http://www.cdnn.info/news/safety/s081001.html

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 13 十月 2008, 16:46
肥鸚鵡
Moderator

Moderator

Alex, who died during the third open water dive of a PADI entry-level scuba diving course.....

係上堂時候出事....

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 13 十月 2008, 16:51
肥鸚鵡
Moderator

Moderator

Mr. Padulo was found in more than three metres of water with his regulator out of his mouth and inflator hose disconnected from his buoyancy compensator, Const. Salmon said.

He was wearing his wet suit, gloves and face mask, but was missing his right fin, which had been located in a different section by military divers the previous day, the inquest heard.

似乎唔係單一問題出現. 首先排除無氣既問題. 因為支樽有一半氣, 而佢又唔見咗右fin...

"I had no difficulty reconnecting the hose," he told the jury. "The equipment worked as it should."

After the connection was secured it took only a few seconds to inflate the buoyancy compensator, Const. Salmon demonstrated for the jury.

條inflator hose又唔係安裝好, 係個victim問題多D喎.....

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 13 十月 2008, 17:17
anson
Sunday Diver

學生set完gear, 教練使唔使再睇下有冇set錯呢, 又或者會唔會睇住佢set呢? 如果要, 我傾向覺得教練問題大d

落海前buddy check, 教練使唔使睇住學生做呢, bcd喉未駁好, buddy check一試就會知, 咁教練似乎又有問題喎

到落左海, 總之我覺得一唔見學生, 就係教練嘅錯

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 13 十月 2008, 17:20
肥鸚鵡
Moderator

Moderator

anson 寫到:
學生set完gear, 教練使唔使再睇下有冇set錯呢, 又或者會唔會睇住佢set呢? 如果要, 我傾向覺得教練問題大d

落海前buddy check, 教練使唔使睇住學生做呢, bcd喉未駁好, buddy check一試就會知, 咁教練似乎又有問題喎

仲有係上緊堂....

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 13 十月 2008, 17:43
anson
Sunday Diver

肥鸚鵡 寫到:
anson 寫到:

仲有係上緊堂....
咁就緊係啦, 學生攞左牌, 教練就冇責任伴潛 lol

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 13 十月 2008, 17:45
肥鸚鵡
Moderator

Moderator

anson 寫到:
肥鸚鵡 寫到:
anson 寫到:

仲有係上緊堂....
咁就緊係啦, 學生攞左牌, 教練就冇責任伴潛 lol
我想搵女伴潛 jump

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 02 二月 2009, 11:35
肥鸚鵡
Moderator

Moderator

肥鸚鵡 寫到:
上O仔: 8 lb (似乎正常)
初次用自己買嘅架生: 6 lb (!!!)
而家over500個dive後: 0~12 lb

over 150lb,
3mm Long John : 0~4 lb
3mm Long John Plus Jacket : 2 lb
5mm semi-dry : 8 lb
6mm Dry Suit : 20 lb

Update 下先
7mm Neoprene Dry Suit + Under Fleece : 28 lb mega eek

引言回覆
3頁(共4頁)
回覆主題 回覆主題
前往頁面 上一頁  1, 2, 3, 4  下一頁
 WaLaDiver 潛水討論區 / 潛水點滴 Diving WaLaWaLa / "鉛" 記錄

前往: 

無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票
無法 在這個版面附加檔案
可以 在這個版面下載檔案