回覆主題 回覆主題
1頁(共2頁) WaLaDiver 潛水討論區 / 外遊實錄 Foreign Trips / 軒.旅行@台中南投(09年8月)  前往頁面 1, 2  下一頁

發表文章主題: 軒.旅行@台中南投(09年8月) 發表於: 31 八月 2009, 10:59
Hugh
人稱大毒Hugh

Moderator

一家人去左台中南投玩左幾日,行程本來已經唔緊密,但原來同小朋友去旅行已經係非常緊密,玩到個個都謝晒. verlegen

行程:
第一天
香港>台中>日月潭
第二天
九族文化村>孔雀園
第三天
埔里>清境
第四天
青青草原>小瑞士花園>觀山牧區
第五天
埔里酒廠>台中一中街夜市
第六天
台中>香港

Hugh 在 20 九月 2009, 13:09 作了第 1 次修改
  引言回覆
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站  
發表文章主題: 發表於: 31 八月 2009, 16:34
小moon女
月亮妹妹

台中旅遊區回復本來面貌未呀?? 期待睇相~~ zunge zeigen

引言回覆
檢視會員個人資料 發送私人訊息  
發表文章主題: 發表於: 31 八月 2009, 19:36
Hugh
人稱大毒Hugh

Moderator

話說呢個旅行係88水災前一日先去攪既,叫做有驚無險.

本來既行程會去集集,但係又集集去日月潭之間有一條四線既公路斷左,所以最後放棄左集集.

日月潭有部份景點有輕微破壞,但去到睇落完全唔會知係破壞左.

入清境既山路本來都有好多山泥,但聽租車公司個職員講颱風過後幾日就已經清理好,所以都冇問題.

阿里山本來都有打算去,不過時間太趕,所以冇加入行程.不過如果當時有訂到阿里山住宿都唔知點算好,因為上阿里山條路塌左.

發表文章主題: 發表於: 31 八月 2009, 22:29
kc1206
CD

上次我去清境時打十號風 scared

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 31 八月 2009, 23:29
Hugh
人稱大毒Hugh

Moderator

第一天:香港>台中>日月潭

晨咁早就要起身,因為要搭10:10飛機,同埋要嚮香港國際機場入台証.臨出門口,發現屋企個電熱水煲得220V,冇個水煲就冇得消毒奶樽,唯有去機場或者台中買. weinen

同BB去旅行要帶好多野,我同阿Kat一個旅行袋,婆婆自己一個旅行袋,銘軒自己有一大一細旅行袋再加架BB車同埋隨身一袋嬰兒手提行李.我地總站上巴士,已經佔用左一半行李架,司機叔叔都試過想執下我地D行李睇下可唔可以放埋D佔少D位,可惜都係失敗. verlegen

Check in就去入台証,雖然都要排隊,但都唔算太耐,大約半個鐘就攪掂.之後去左兇宅買旅行電熱水煲,KO左我兩舊幾水.反正都用得返,冇所謂啦.

入左候機室,阿仔四圍去同人social,真係卑佢激死. verlegen
飛機起飛前卑佢飲奶,等佢適應到氣壓轉變.但點知架飛機都未起飛,佢已經食晒支奶,唯有卑個奶咀佢繼續啜.飛機起飛佢就訓著左,冇扭計. noch cooler

十一點幾飛機降落台中清泉崗機場,安全帶解除訊號”叮噹”一響,軒仔就醒左,真係醒目! bussi

出左機場,我地叫左架的士去中港路新光三越.司機應該以為我地係大陸客,笑我地一落機就即刻要去購物.我地其實只係去食午餐,之後去新光三越對面馬路既格上租車攪之前網上訂左既租車手續.

我地去左春水堂食午餐,佢係台灣珍珠奶茶既始祖.佢既珍珠比較細粒,果種QQ既口感真係冇得頂! lieb hab

之後去到格上,攪好晒手續.可能佢地暑假太多人租車,卑我個GPS好細,個地圖仲要唔update,冇左我地要行既國道六號,卑左張台灣地圖我,叫我地到時自己睇路牌. error

我地租左架Nissan Tiida 1.8,已經唔算細,但D行李都係緊緊放得晒.上左車,正當準備開車,阿仔已經自己解甩左個BB安全座椅安全帶扣. verlegen 之後呢個BB安全座椅就一直佔左我地一個位,但阿仔就坐後座中間位. verlegen

我地第一站要先去逢甲大學附近間屈人寺買屈人寺蒸餾水.台中市既路真係好難駕車,D路唔係特別闊,但就勁多死車,同時又要避電單車.交通燈號都有D唔同,嚮到達屈人寺前三四個街口,突然間”嗙”一聲,見到右邊倒後鏡摺左埋黎,應該係撞到架死車個左邊倒後鏡. schlagen
冇乜野我就繼續開車,之後見右邊倒後鏡有一噠野,捽得甩,YEAH! klatschen 咁另外果位車主就倒霉喇,下次唔好亂咁泊車阻住條路喇! zunge zeigen

呢個GPS真係有D問題,成日講錯野,加上我又未適應佢同D路,結果我地行錯左路,連個GPS都唔識得帶我地點樣走返出去,攪到唔知去左邊. gesperrt
好彩見到有個油站,入去入油順便問埋路,之後終於都上返公路,真係嚇破膽. verlegen

去到日月潭水社已經五點幾六點,check in左酒店泊好架車,就出去食晚飯.之後行左水社碼頭就返酒店休息,咁就一day喇.不過呢閒日月潭鴻賓客棧D房真係好細,同埋都幾舊.佢個web site張相鬼死咁靚,都唔知係幾耐之前影既.佢最大好處我諗都係佢個無敵湖景,房內就真係唔多得. schlagen

訪客將不顯示本文所包含的附件
請先註冊成為會員或登入

Hugh 在 31 八月 2009, 23:44 作了第 3 次修改
  引言回覆
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站  
發表文章主題: 發表於: 31 八月 2009, 23:32
Hugh
人稱大毒Hugh

Moderator

kc1206 寫到:

十號風! scared
真係連街都唔出得!

發表文章主題: 發表於: 01 九月 2009, 09:25
kc1206
CD

Hugh 寫到:
kc1206 寫到:

十號風! scared
真係連街都唔出得!

在台風中央是沒有風,周邊的地方就.......... roll smilie

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 01 九月 2009, 11:35
奇云
@

AR ~~~ 乜香港機場可以做定台証 -_-"

發表文章主題: 發表於: 01 九月 2009, 14:00
kc1206
CD

奇云 寫到:

我不清楚,我知道是如果以前做過台証的人,以後可以去到台灣做落地簽証。

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 01 九月 2009, 14:10
Hugh
人稱大毒Hugh

Moderator

奇云 寫到:

去呢個網登記確認左先, 之後可以去機場中華旅行社卑HK$55入台証.
https://nas.immigration.gov.tw/nasf/ctlr?PRO=PRO_Task01Application

台灣機場可以做落地簽証, NT$220, 不過只可以入一次境, 而香港做呢個可以三個月內入兩次.

發表文章主題: 發表於: 01 九月 2009, 14:35
奇云
@

Hugh 寫到:
奇云 寫到:

去呢個網登記確認左先, 之後可以去機場中華旅行社卑HK$55入台証.
https://nas.immigration.gov.tw/nasf/ctlr?PRO=PRO_Task01Application

台灣機場可以做落地簽証, NT$220, 不過只可以入一次境, 而香港做呢個可以三個月內入兩次.

哎呀, 年頭去台北時仲排隊做落地簽証, 早知係香港做唔駛係o個邊排隊啦 verlegen

引言回覆
檢視會員個人資料 發送私人訊息 MSN Messenger
發表文章主題: 發表於: 01 九月 2009, 14:40
奇云
@

小moon女 寫到:
台中旅遊區回復本來面貌未呀?? 期待睇相~~ zunge zeigen

爛尾係 wala 後記的特式 zunge zeigen

引言回覆
檢視會員個人資料 發送私人訊息 MSN Messenger
發表文章主題: 發表於: 01 九月 2009, 18:10
chris2046
營養師/虹膜師

奇云 寫到:
小moon女 寫到:

唔會回復喇....我阿爸剛剛番來....話 stumm 成大半個台灣地貌唔同晒.......

發表文章主題: 發表於: 01 九月 2009, 18:30
kc1206
CD

chris2046 寫到:
奇云 寫到:
小moon女 寫到:

唔會回復喇....我阿爸剛剛番來....話 stumm 成大半個台灣地貌唔同晒.......

Google Map冇改變 anmachen

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 07 九月 2009, 00:21
Hugh
人稱大毒Hugh

Moderator

第二天:九族文化村>孔雀園

五點幾個天就光左,不過白雪雪好多雲,唔駛旨意有日出睇.
訓到七點幾就落樓下食早餐,原來係中式自助早餐(即係有粥有蛋有炸菜果種).餐廳外面本來係水社親水步道既一部份,但因為颱風既破壞,所以仲維修緊,冇得出去行.

之後我地出發去九族文化村.
經過日月潭北入口既時候,GPS又同路牌玩對抗. schlagen
路牌指左轉,但GPS就話右轉.
最後選擇信多一次個GPS,一路行,都見唔到有去九族文化村既指示牌.
一直去到孔雀園,個GPS叫直去,但當時我向前面個方向係見唔到有路. saufen
唯有停低架車去望下,點知前面原來真係有條路,仲係一條大約1:8斜度既單線雙行小路,所以之前嚮車入面以為前面係懸崖. verlegen
既然都選擇信GPS,咁就衝落去啦. roll smilie

經過好幾個農田(其實呢度都幾好feel),好幾個急灣後,終於見到路口,有九族文化村既指示.原來日月潭北入口既指示係叫人開返出出面大路,避左行呢條小路.不過呢條小路都冇乜車,又夠快,都算冇介紹錯.

九族文化村都幾大,有大花園有機動遊戲,又有纜車上山睇文族表演.
不過呢日實在太晒,阿仔最怕熱,乜心機乜表情都冇晒.唯有同佢玩下小火車,搭下纜車,都係D有陰既地方啦.我地嚮山頂行落去,一路既文族表演竟然都冇一個時間match到,加上阿仔訓埋,可以安靜落山(好似乜都冇做過 verlegen ).

去到阿拉丁廣場,呢度係全部都係室內機動遊戲,多數都係細路仔玩得既.我地揀左個機動氣球玩,初頭以為佢係D碎料,但機動遊戲開始左我地就知道奶左野! stumm
點解奶左野?因為阿仔都有份玩!
個野越轉越快,之後仲飛埋上天,又暈又重離心力. schockiert
阿仔玩完木無表情,媽媽就話好暈.我呢個老豆,為左影相,坐前一個倒頭車,都有D暈暈地. verlegen
坐低休息左一陣,阿仔終於都有反應喇,佢仲自己行左去睇人射籃球.

見都已經四點,決定走人.
先去孔雀園行個圈,但冇一隻願意開屏.
經過文武廟,去買左D土產生果同阿婆茶葉蛋.
之後就返酒店同阿仔沖涼休息.
嚮停車場好多阿嬸sell日月潭遊船船飛.呢D中式遊艇,香港實在坐到冇乜感覺,所以我就同阿嬸講我冇興趣.點知阿嬸有D唔高興,話黎日月潭唔坐遊船,就唔駛黎日月潭.我諗,如果你卑我落去潛下,我都可能會諗下. zunge zeigen

琴晚食過日月潭老飯店,D野食唔係好得.所以今晚試下第二間,唔記得左個店名,佢呢度招牌菜蒜泥山豬肉同埋其他小菜都唔錯! klatschen

訪客將不顯示本文所包含的附件
請先註冊成為會員或登入

回覆主題 回覆主題
前往頁面 1, 2  下一頁
 WaLaDiver 潛水討論區 / 外遊實錄 Foreign Trips / 軒.旅行@台中南投(09年8月)

前往: 

無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票
無法 在這個版面附加檔案
無法 在這個版面下載檔案