回覆主題 回覆主題
1頁(共2頁) WaLaDiver 潛水討論區 / 潛攝區 Underwater Photography / 我的溍水攝影裝備  前往頁面 1, 2  下一頁

發表文章主題: 我的溍水攝影裝備 發表於: 28 六月 2011, 15:02
racky
新朋友

岩岩買左呢D落水影相,好想快D去試下用

閃燈,好多人都話呢支好D,諗左好耐,死就死啦

加埋呢支補光對焦,會好D掛

搵左套CHEAP CHEAP燈臂用住先

原廠INON光纖

合體

引言回覆
檢視會員個人資料 發送私人訊息  
發表文章主題: 發表於: 28 六月 2011, 16:32
maleung
行行企企

Moderator

又多位潛友中毒喇! zunge zeigen

引言回覆
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 參觀發表人的個人網站 MSN Messenger
發表文章主題: 發表於: 28 六月 2011, 20:36
anson
Sunday Diver

恭喜哂, 用孖燈會再好D, 哈哈哈 teufel

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 28 六月 2011, 20:38
anson

香港用的話, 左手邊可以拆一截, 易D控制

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 28 六月 2011, 21:32
racky
新朋友

多謝指教,其實我都係新手,今個星期落水試下搞唔搞得佢掂先!

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 28 六月 2011, 21:35
racky
新朋友

孖燈我都想用,不過彈盡糧絕,要回下氣先,同埋習慣下呢套野先。

想問下閃燈係咪加返個diffuser好啲,啲光自然啲?

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 28 六月 2011, 23:00
anson

racky 寫到:
孖燈我都想用,不過彈盡糧絕,要回下氣先,同埋習慣下呢套野先。

想問下閃燈係咪加返個diffuser好啲,啲光自然啲?
你說得完全對

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 29 六月 2011, 01:05
nos
新朋友

Congratulations C hing klatschen
我都想轉用ELP -2
你試完水出返個report丫, 謝謝 jump

另想問下如果影Macro時, 呢部機可以點影?
我e+用近G9, Macro時有"花花" mode可以開
但ELP2有無"花花" mode? 定係要另買macro len才影到Macro?

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 29 六月 2011, 09:18
racky
新朋友

今個星期試機,睇下搞唔搞得掂佢先,再POST相上黎

影MACRO要買個LENS ADAPTOR, 或者 MACRO LENS至得

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 29 六月 2011, 10:50
maleung
行行企企

Moderator

nos 寫到:
Congratulations C hing klatschen
我都想轉用ELP -2

但ELP2有無"花花" mode? 定係要另買macro len才影到Macro?

E-PL2 係 EVIL 的相機, 你當大機換鏡頭相機用,
macro 就要買 macro len (如 Panasonic 45mm macro len) ;
G9 係 DC 機仔內置左 "花花", 所以係唔同喔!

引言回覆
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 參觀發表人的個人網站 MSN Messenger
發表文章主題: 發表於: 29 六月 2011, 15:30
nos
新朋友

maleung 寫到:
nos 寫到:
我都想轉用ELP -2

E-PL2 係 EVIL 的相機, 你當大機換鏡頭相機用,
macro 就要買 macro len (如 Panasonic 45mm macro len) ;
G9 係 DC 機仔內置左 "花花", 所以係唔同喔!

謝謝ching, mega grin
明白了.
我估我會用返佢9-18 for wide (佢有dome port)
但唔知佢個standard port fit 唔 fit macro lens呢 roll smilie

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 29 六月 2011, 15:50
racky
新朋友

e-pl2個housing support到9-18 14-40既lens
而個zoom gear係support到9-18同埋14-40 ii 既len
macro要買個adaptor加係前面再加一塊67mm既macro len
又或者買佢原廠個macro len $1980

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 29 六月 2011, 15:59
nos
新朋友

racky 寫到:
e-pl2個housing support到9-18 14-40既lens
而個zoom gear係support到9-18同埋14-40 ii 既len
macro要買個adaptor加係前面再加一塊67mm既macro len

明白晒, 多謝c hing mega grin
多口一問, 你會有 macro len or wet macro len 呀?

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 29 六月 2011, 16:21
racky
新朋友

nos 寫到:
racky 寫到:

明白晒, 多謝c hing mega grin
多口一問, 你會有 macro len or wet macro len 呀?

訂左...未有得拎~~

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 30 九月 2011, 12:20
arhei
新朋友

請問成套大約幾錢?

引言回覆
1頁(共2頁)
回覆主題 回覆主題
前往頁面 1, 2  下一頁
 WaLaDiver 潛水討論區 / 潛攝區 Underwater Photography / 我的溍水攝影裝備

前往: 

無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票
無法 在這個版面附加檔案
可以 在這個版面下載檔案