回覆主題 回覆主題
1頁(共2頁) WaLaDiver 潛水討論區 / 潛攝區 Underwater Photography / 用XZ-1的師兄請進  前往頁面 1, 2  下一頁

發表文章主題: 用XZ-1的師兄請進 發表於: 30 八月 2011, 00:58
man33x
自己友

水深; 12-13m
光圈: F4.5
快門: 1/60秒
左外閃:ys-27有閃
右補光電筒有開
ISO: 200
MODE : A MODE
請指出問題所在,THANKS

發表文章主題: 發表於: 30 八月 2011, 10:27
p-five
5cf

你肯定支 27 同步倒?佢有兩段閃、你架機可能亦有 pre-flash!個預閃引開左支 27 閃然後個快門先開!你見倒光既訂方係支電筒光、因為你望下個光圈快門就知喱張相完全自然光、27 根本冇閃岩時間。

建議你望下架機有冇咩預閃、紅眼之類,刪晒佢再夾過支閃燈。

仲有;最好用 M mode、因為其它既 mode 都會夾硬設定左 1/60 秒或者 2.8/F 就好似你見倒既 60分一秒二點八光圈一樣,T mode 都會係一樣!除非太光。
愚見!

發表文章主題: 發表於: 30 八月 2011, 11:24
man33x
自己友

p-five 寫到:
你肯定支 27 同步倒?佢有兩段閃、你架機可能亦有 pre-flash!個預閃引開左支 27 閃然後個快門先開!你見倒光既訂方係支電筒光、因為你望下個光圈快門就知喱張相完全自然光、27 根本冇閃岩時間。

仲有;最好用 M mode、因為其它既 mode 都會夾硬設定左 1/60 秒或者 2.8/F 就好似你見倒既 60分一秒二點八光圈一樣,T mode 都會係一樣!除非太光。
愚見!

我見個ys27係有閃,唔通支燈有問題?但我有幾張想又出倒光,我成日以為係個快門太快所以噤,

發表文章主題: 發表於: 30 八月 2011, 11:50
p-five
5cf

man33x 寫到:
p-five 寫到:

愚見!

我見個ys27係有閃,唔通支燈有問題?但我有幾張想又出倒光,我成日以為係個快門太快所以噤,

你試下對住個閃燈影張相、睇下佢有冇閃就知!另外你望下架相機用閃燈影相時閃左幾多下?有 d 機你係會睇倒佢閃兩三下先完成架!
至於你話出倒光果幾張應該係電筒光梨、閃燈有閃的話就算你開到最細閃燈 2.8 光圈都應該爆。
你試完影閃燈先再試第樣喇!

發表文章主題: 發表於: 30 八月 2011, 15:24
man33x
自己友

p-five 寫到:
man33x 寫到:
p-five 寫到:

愚見!

你試下對住個閃燈影張相、睇下佢有冇閃就知!另外你望下架相機用閃燈影相時閃左幾多下?有 d 機你係會睇倒佢閃兩三下先完成架!
至於你話出倒光果幾張應該係電筒光梨、閃燈有閃的話就算你開到最細閃燈 2.8 光圈都應該爆。
你試完影閃燈先再試第樣喇!

發表文章主題: 發表於: 21 九月 2011, 03:20
perryiu
自己友

我都有用ys27同xz-1,較自動閃燈(或有pre-fash閃燈)係會唔同步的,所以要較無pre-fash閃燈(限制閃燈輸出),例如1/4,1/16,或1/64都得,ys27都要較無預閃即係( O ),咁先可以同步閃燈又可以另相機唔洗浪費閃燈電力同回電時間,有閃燈ISO可以用100,學5cf話齋可以試用M mode 慢慢較

引言回覆
檢視會員個人資料 發送私人訊息  
發表文章主題: 發表於: 21 九月 2011, 21:58
man33x
自己友

perryiu 寫到:
我都有用ys27同xz-1,較自動閃燈(或有pre-fash閃燈)係會唔同步的,所以要較無pre-fash閃燈(限制閃燈輸出),例如1/4,1/16,或1/64都得,ys27都要較無預閃即係( O ),咁先可以同步閃燈又可以另相機唔洗浪費閃燈電力同回電時間,有閃燈ISO可以用100,學5cf話齋可以試用M mode 慢慢較

????原來是這原因?????那1/4,1/16,1/64代表什麼??????64/1秒???ys27就較去(o)制.但我在陸上試過関電筒但又有光出倒...

發表文章主題: 發表於: 22 九月 2011, 00:25
man33x
自己友

Thank you so much perryiu!!!!!!!!!!!!!!我想這個就係原因喇!!!!!!!原來我潛左2x個dive一直set錯個flash mode!!!!!!!請大家望吓~~2支火登~~

話時話個marco lens就係幾好用~~~
星期一就去最後實習!!!!!!

發表文章主題: 發表於: 22 九月 2011, 05:25
perryiu
自己友

man33x 寫到:
perryiu 寫到:

????原來是這原因?????那1/4,1/16,1/64代表什麼??????64/1秒???ys27就較去(o)制.但我在陸上試過関電筒但又有光出倒...

即係唔係ttl自動控制輸出,係自己閃燈輸出量(power)分別係Full,1/4,1/16,1/64,即係話1/64係最細輸出光量,如果用光纖可以較細D輸出量(因為作用只係要尼引閃枝外閃,輸出大都無用只會浪費電力同拖慢回電時間)

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 22 九月 2011, 05:29
perryiu
自己友

試下唔好用咁wide,zoom少少拉番遠D影(因為對焦距離要長D),較細D光圈景深會多D.可以去貼相區睇睇之前PGmay2011就係xz-1 & 一枝ys27影的

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 22 九月 2011, 16:11
man33x
自己友

多得你幫忙!原來我响香港潛左20dive都用錯mode.....

發表文章主題: 發表於: 22 九月 2011, 18:36
anson
Sunday Diver

唔怪得你D相好似冇閃燈咁嘅色,
恭喜你搵到答案

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 22 九月 2011, 21:03
chris2046
營養師/虹膜師

20個DIVER 都係影完先閃................嘩.......過癮..........

發表文章主題: 發表於: 22 九月 2011, 21:53
anson
Sunday Diver

我試過SET錯影左幾張, 其實先影後閃都幾明顯的

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 22 九月 2011, 22:21
man33x
自己友

係呀!無人白痴得過我20幾個diver先發現問題所在!我係由光圈,快門,閃燈位置,最後先搵到個答案!真係漫長!不過趕得切上機前找到答案都算好彩!星期一黎過最後測試!!

1頁(共2頁)
回覆主題 回覆主題
前往頁面 1, 2  下一頁
 WaLaDiver 潛水討論區 / 潛攝區 Underwater Photography / 用XZ-1的師兄請進

前往: 

無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票
無法 在這個版面附加檔案
可以 在這個版面下載檔案