回覆主題 回覆主題
2頁(共3頁) WaLaDiver 潛水討論區 / 潛攝區 Underwater Photography / nikon D300 housing  前往頁面 上一頁  1, 2, 3  下一頁

發表文章主題: 發表於: 01 九月 2011, 15:27
chris2046
營養師/虹膜師

DC 係咩..??!!

發表文章主題: 發表於: 01 九月 2011, 17:40
kkfok
自己友

p-five 寫到:
。果 d 所謂 17-70, 18-55, 17-50 連微距既變焦鏡不用為佳,因為人影你影、影極都唔夠 DC 既出品你到時就會想打人、屁如我... mega grin

其實你用過以上幾支鏡未呢? 我見Alex Mustard 成日話 17-70 好好用喎。
我覺得最緊要你知支鏡點用同幾時用姐。

引言回覆
檢視會員個人資料 發送私人訊息  
發表文章主題: 發表於: 01 九月 2011, 18:23
man33x
自己友

p-five 寫到:
好多潛人都比潛攝既吼醒價錢嚇怕、查實你睇番四年前,無論乜牌子既殼,起碼要三萬先有機會開始(仲未計 port 同閃燈)、兩年前 sea&sea 出左個平價版 RDX 先至算對我喱類窮鬼敗家仔露點曙光、叫做做福人群哪。

照我愚見;只要係單反、落到水裡面就已經夠用、唔一定要用到更高級既 D300S, 60D 之類、所以我建議你真係想玩單反,試下用 D60、nikon 只得喱架有 RDX 殼!加埋 port 大慨都係萬三上下,用住 d YS-01 或 02 五六千,應該可以玩幾年呱?就算你冇 D60、一架二手都係三四千內,並唔係太離普既情況既。

最後講一句,有前輩並唔讚成用單反,或咁貴既價值落水拍攝,我亦一早講過、單反贏既係反應、當你想影一條飄飄下既 pipe dragon 或吹到東歪西倒既排骨蝦時,定當會知到分別響邊度!

有人覺得似邪教誤導、邪唔邪當然要睇自身既睇法,工欲善其事、必先利其器!我用過普通 DC 同半專業級、最終我選擇左單反!

呀、有樣野想提一下;記得朋友之前用 olmypus 既 E-520、都係單反、不過個對焦系統真係贏 DC 唔多、後來發現原來關佢支鏡事!佢用既微距鏡只得 1:2 原大,所以佢去影果條飄飄下既 pipe dragon 發脾氣唔影!最終佢換左機之後更加換埋鏡,先解決倒問題!響喱度提議想玩水底攝影既......講明白 d 係水底微距攝影既潛友、一支 1:1 既微距鏡冇退路。果 d 所謂 17-70, 18-55, 17-50 連微距既變焦鏡不用為佳,因為人影你影、影極都唔夠 DC 既出品你到時就會想打人、屁如我... mega grin

發表文章主題: 發表於: 01 九月 2011, 18:25
man33x
自己友

p-five 寫到:
好多潛人都比潛攝既吼醒價錢嚇怕、查實你睇番四年前,無論乜牌子既殼,起碼要三萬先有機會開始(仲未計 port 同閃燈)、兩年前 sea&sea 出左個平價版 RDX 先至算對我喱類窮鬼敗家仔露點曙光、叫做做福人群哪。

照我愚見;只要係單反、落到水裡面就已經夠用、唔一定要用到更高級既 D300S, 60D 之類、所以我建議你真係想玩單反,試下用 D60、nikon 只得喱架有 RDX 殼!加埋 port 大慨都係萬三上下,用住 d YS-01 或 02 五六千,應該可以玩幾年呱?就算你冇 D60、一架二手都係三四千內,並唔係太離普既情況既。

最後講一句,有前輩並唔讚成用單反,或咁貴既價值落水拍攝,我亦一早講過、單反贏既係反應、當你想影一條飄飄下既 pipe dragon 或吹到東歪西倒既排骨蝦時,定當會知到分別響邊度!

有人覺得似邪教誤導、邪唔邪當然要睇自身既睇法,工欲善其事、必先利其器!我用過普通 DC 同半專業級、最終我選擇左單反!

呀、有樣野想提一下;記得朋友之前用 olmypus 既 E-520、都係單反、不過個對焦系統真係贏 DC 唔多、後來發現原來關佢支鏡事!佢用既微距鏡只得 1:2 原大,所以佢去影果條飄飄下既 pipe dragon 發脾氣唔影!最終佢換左機之後更加換埋鏡,先解決倒問題!響喱度提議想玩水底攝影既......講明白 d 係水底微距攝影既潛友、一支 1:1 既微距鏡冇退路。果 d 所謂 17-70, 18-55, 17-50 連微距既變焦鏡不用為佳,因為人影你影、影極都唔夠 DC 既出品你到時就會想打人、屁如我... mega grin

發表文章主題: 發表於: 01 九月 2011, 18:25
man33x
自己友

p-five 寫到:

發表文章主題: 發表於: 01 九月 2011, 18:26
man33x
自己友

thanks p-five,因為我用緊D300所以想計吓賣housing要倒幾多水出黎,不過d300都岀左噤耐個housing都要2xk?????會唔以經停產呢??其實個d housing 公司會唔會將d舊型號housing做清貨?我唸到時出去搵部2手單境會易d!我其實想用單反真係因為個快門反應!用開嘅朋友都明白,我響屋企同BB映相都唔想用部XZ1!

發表文章主題: 發表於: 01 九月 2011, 18:30
man33x
自己友

kkfok 寫到:
p-five 寫到:
。果 d 所謂 17-70, 18-55, 17-50 連微距既變焦鏡不用為佳,因為人影你影、影極都唔夠 DC 既出品你到時就會想打人、屁如我... mega grin

其實你用過以上幾支鏡未呢? 我見Alex Mustard 成日話 17-70 好好用喎。

用會單境都知,我都有支17-50色碼,同你用知60mm無得比!放大率唔洗講,你要隊到噤近,d魚未對蕉就俾你嚇走啦!

發表文章主題: 發表於: 01 九月 2011, 21:01
felix - wildlife
自己友

引言回覆:
唔一定要用到更高級既 D300S, 60D 之類、所以我建議你真係想玩單反,試下用 D60、nikon 只得喱架有 RDX 殼!加埋 port 大慨都係萬三上下

認同, 假設你已決定用dslr... zwinkern

Hong Kong Seaslug survey Page
https://www.facebook.com/hkseaslug
  引言回覆
發表文章主題: 發表於: 01 九月 2011, 21:02
felix - wildlife
自己友

枝鏡好緊要, 水面陸上都是

Hong Kong Seaslug survey Page
https://www.facebook.com/hkseaslug
  引言回覆
發表文章主題: 發表於: 01 九月 2011, 22:05
p-five
5cf

kkfok 寫到:
p-five 寫到:

上面"我"講既除左 17-70 未用過、其餘兩支都用過!點解唔用 17-70?因為我唔鐘意用 sigma!再講佢冇騰龍支 17-50 好用!講左咁多見倒我第三個字喇!我既見解呀。
再講我唔覺得要用過小白落水先知有冇用囉,大司就算囉個 DC 加個放大鏡落去影都影贏我我一 d 都唔懷疑,所以話、又再講,你估 mustard 有冇 macro 鏡同 wide 鏡呢?佢會用邊支多呢?

你講得最岩就係果句你知支鏡幾時用!我落去唔影 wide 就影 macro!咁我對 17-70 既觀感有冇錯呢?

其實我一 d 都冇對你用喱支靚鏡有異議、正如你所講、影倒自己滿意既相就算大白都用得著。我講既係買支鏡想搵個岩用既 zoom gear 都成問題又何苦呢?

再重申、愚見梨既。唔好比我既愚見阻礙你既樂趣!sorry

發表文章主題: 發表於: 02 九月 2011, 10:21
kkfok
自己友

man33x 寫到:
kkfok 寫到:
p-five 寫到:

用會單境都知,我都有支17-50色碼,同你用知60mm無得比!放大率唔洗講,你要隊到噤近,d魚未對蕉就俾你嚇走啦!

17-50 放大比率係1:5, 無得同17-70 的1:2.3 比吧
Aquatica 同 Seatool 都有D300/D300s housing。 我D50 同 D300 都試過落水用,對焦系統無得比,D300 水底用係好正, go for it! anmachen

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 02 九月 2011, 12:03
p-five
5cf

kkfok 寫到:

17-50 放大比率係1:5, 無得同17-70 的1:2.3 比吧
Aquatica 同 Seatool 都有D300/D300s housing。 我D50 同 D300 都試過落水用,對焦系統無得比,D300 水底用係好正, go for it! anmachen

一比二點三同一比一都冇得比吧?我叫果 d 做對倒焦影倒,我唔會囉支咁既鏡去影微距攝影囉!

p-five 在 02 九月 2011, 12:29 作了第 1 次修改
  引言回覆
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件  
發表文章主題: 發表於: 02 九月 2011, 12:09
kkfok
自己友

p-five 寫到:
kkfok 寫到:

我冇講過話囉果兩支鏡落水喎!連一比二既微距放大率我都唔滿意、一比易點三對我梨講合理嗎?再講;一比二點三同一比一都冇得比吧?我叫果 d 做對倒焦影倒,我唔會囉支咁既鏡去影微距攝影囉!
如果影 wide 我會用 10-17 魚眼囉、以前用過 12-24 我都覺得唔夠 wide、所以就表示左基本係睇你落去要影乜野?12-24 只用於影不大不小既如 manta 魚類、我用魚眼既 17 端都可以影倒、咁唔係簡單好多咩?
KK,由始至終我冇話過你用 17-70 唔岩或者戇居!人各有自己喜好、影得開心最緊要!我只不過係講橫掂你要影 macro 為主,點解唔買支微距鏡影呢、一支會變焦既微距鏡同一比一既微距鏡係有好一段距離既、你會唔會反對咁既講法呢?

我都唔係覆你 irre

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 02 九月 2011, 12:28
p-five
5cf

kkfok 寫到:
p-five 寫到:
kkfok 寫到:

一比二點三同一比一都冇得比吧?我叫果 d 做對倒焦影倒,我唔會囉支咁既鏡去影微距攝影囉!

我都唔係覆你 irre

好的!我收番果段、唔好意思!

發表文章主題: 發表於: 06 九月 2011, 12:24
P...K...
自己友

p-five 寫到:

我又成為教材 verlegen

引言回覆
2頁(共3頁)
回覆主題 回覆主題
前往頁面 上一頁  1, 2, 3  下一頁
 WaLaDiver 潛水討論區 / 潛攝區 Underwater Photography / nikon D300 housing

前往: 

無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票
無法 在這個版面附加檔案
可以 在這個版面下載檔案