回覆主題 回覆主題
2頁(共3頁) WaLaDiver 潛水討論區 / 潛攝區 Underwater Photography / 有野請教! s95  前往頁面 上一頁  1, 2, 3  下一頁

發表文章主題: 發表於: 25 九月 2011, 19:44
chris2046
營養師/虹膜師

Des Hui 寫到:
chris2046 寫到:
anson 寫到:
要細就揀INON S-2000吧

正WOR...又靚 asian
38000日元....hk同邊間攞平?

仲有燈呢....

個枝咪燈囉.. zunge zeigen

引言回覆
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站 MSN Messenger
發表文章主題: 發表於: 25 九月 2011, 19:57
Des Hui
小師妹

燈定閃燈來? roll smilie

引言回覆
檢視會員個人資料 發送私人訊息 MSN Messenger
發表文章主題: 發表於: 25 九月 2011, 20:14
anson
Sunday Diver

閃燈

引言回覆
檢視會員個人資料 發送私人訊息  
發表文章主題: 發表於: 25 九月 2011, 20:19
anson

我覺得如果枝閃燈有traget light的話, 唔加燈都OK
(HK夜潛除外, 但去外潛我試過用兩枝有target light的閃燈, 我覺得都OK喎)

呢枝S2000係冇target light的, 要target light的話,
Inon有Z-240同D-2000
Sea & Sea有110a

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 25 九月 2011, 20:36
Des Hui
小師妹

anson 寫到:
我覺得如果枝閃燈有traget light的話, 唔加燈都OK
(HK夜潛除外, 但去外潛我試過用兩枝有target light的閃燈, 我覺得都OK喎)

呢枝S2000係冇target light的, 要target light的話,
我想左一枝燈, 右一枝閃燈...咁ok?

我夜潛唔想揸咁多野, 有一枝主燈可以照路(又做埋target light), 再加多枝閃燈算!
咁樣...可以點配法呢? 要細....出trip方便d~

thx~

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 25 九月 2011, 21:14
anson

我見有D人(特別係攞大機的人), 左閃右閃, 機頂就加枝燈

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 25 九月 2011, 21:16
Hugh
人稱大毒Hugh

Moderator

Des Hui 寫到:
anson 寫到:

我夜潛唔想揸咁多野, 有一枝主燈可以照路(又做埋target light), 再加多枝閃燈算!

thx~

底座裝兩支臂, 一支閃, 一支燈.
閃燈target light當燈係可以既, 黃昏潛都可以, 但夜潛就........對眼有問題.

個現象係, 正常光差對眼瞳孔會自動調節, 宜家D人用既燈真係好鬼死光, 如果對眼適應左target light既光度, 你一望到人地支燈既時候, 你會好似盲左咁, 乜都黑晒.
所以我都係建議有返支正常燈..... herz

發表文章主題: 發表於: 25 九月 2011, 21:18
Hugh
人稱大毒Hugh

Moderator

anson 寫到:

最多我見過三支閃 z220, 大dome..... 勁! popcorn

發表文章主題: 發表於: 25 九月 2011, 21:20
chris2046
營養師/虹膜師

Hugh 寫到:
Des Hui 寫到:
anson 寫到:

thx~

底座裝兩支臂, 一支閃, 一支燈.
閃燈target light當燈係可以既, 黃昏潛都可以, 但夜潛就........對眼有問題.

個現象係, 正常光差對眼瞳孔會自動調節, 宜家D人用既燈真係好鬼死光, 如果對眼適應左target light既光度, 你一望到人地支燈既時候, 你會好似盲左咁, 乜都黑晒.
所以我都係建議有返支正常燈..... herz

a問題...點為之正常...你意思照路用既TARGET LIGHT 唔好咁光...?

引言回覆
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站 MSN Messenger
發表文章主題: 發表於: 25 九月 2011, 21:23
Des Hui
小師妹

anson 寫到:

唔係呢....我唔想左一枝右一枝(閃燈) 中間再加枝燈咁....

我想好似下圖ikelite咁....左一支閃, 右一枝燈, 除左ikelite仲有咩牌子型號啱s95用呢? 重點係: 我夜潛唔想再手揸多支電筒!

燈(裝落相機度嘅) 要幾多lumens先夠照路?

thx~

檔案描述:

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 25 九月 2011, 21:33
Des Hui
小師妹

想問下...你地係咪揸相機都揸枝電筒呢?

問題係...我雞手鴨腳...顧唔店....淨係燈lee樣野都令我對夜潛好頭痛~

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 25 九月 2011, 21:41
chris2046
營養師/虹膜師

Des Hui 寫到:
anson 寫到:

唔係呢....我唔想左一枝右一枝(閃燈) 中間再加枝燈咁....

我想好似下圖ikelite咁....左一支閃, 右一枝燈, 除左ikelite仲有咩牌子型號啱s95用呢? 重點係: 我夜潛唔想再手揸多支電筒!

燈(裝落相機度嘅) 要幾多lumens先夠照路?

thx~

幾多流明.....UUMMM..我一枝細電筒都OK WOR.............

有錢咪大枝D 囉......

先唔好講咩燈係FOR S95...好多閃燈都夠喇....

你個問題重點係影到野..(唔係影好靚既相) .又唔想攞太多野...咁咪一部機...一枝照路燈..加枝臂....玩住先.................
熟左先買閃燈啦....

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 25 九月 2011, 21:50
anson

日潛我就左右各一枝閃燈,
夜潛就換左一枝做燈囉, 仲邊有手攞咁多野,
一係就痴住個buddy, 等佢做你燈童

基本上乜潛水燈都得架喎, 有adapter畀你裝到上枝臂就得,
至於幾光至夠好主觀架喎.... lumen只係一個參考數值, 唔使咁concern喎,
好光我又試過, 好暗我又試過, 都係咁好玩

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 25 九月 2011, 21:54
Des Hui
小師妹

係....全中....但我一問就問定晒好d嘛.....第日玩到咁上下可以隨時架枝閃燈玩.....

因為我覺得燈/閃燈唔怕買掛.....因為第日轉機都可以用得番....係咪ga呢...師兄?

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 25 九月 2011, 21:55
chris2046
營養師/虹膜師

Des Hui 寫到:
係....全中....但我一問就問定晒好d嘛.....第日玩到咁上下可以隨時架枝閃燈玩.....

因為我覺得燈/閃燈唔怕買掛.....因為第日轉機都可以用得番....係咪ga呢...師兄?

係....只要未....................

引言回覆
2頁(共3頁)
回覆主題 回覆主題
前往頁面 上一頁  1, 2, 3  下一頁
 WaLaDiver 潛水討論區 / 潛攝區 Underwater Photography / 有野請教! s95

前往: 

無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票
無法 在這個版面附加檔案
可以 在這個版面下載檔案