回覆主題 回覆主題
1頁(共3頁) WaLaDiver 潛水討論區 / 潛攝區 Underwater Photography / 用IPHONE 4在海下拍浮潛短片  前往頁面 1, 2, 3  下一頁

發表文章主題: 用IPHONE 4在海下拍浮潛短片 發表於: 27 九月 2011, 13:49
stanley92
自己友

我26/9第一次用IPHONE 4拍浮潛短片
http://www.youtube.com/watch?v=wq-3hLegOl0
原來IPHONE 4也OK!
用SPLICE APP 作EDIT及制作
大家覺怎樣?
但拍相片有困難.因水溫低,在水底IPHONE 感應不到我的手指按的指令,有沒有師兄可解決這問題

引言回覆
檢視會員個人資料 發送私人訊息  
發表文章主題: 發表於: 27 九月 2011, 14:06
奇云
@

OK 喎, 用咩 housing ?

引言回覆
檢視會員個人資料 發送私人訊息 MSN Messenger
發表文章主題: Re: 用IPHONE 4在海下拍浮潛短片 發表於: 27 九月 2011, 14:11
chris2046
營養師/虹膜師

stanley92 寫到:
http://www.youtube.com/watch?v=wq-3hLegOl0
大家覺怎樣?
但拍相片有困難.因水溫低,在水底IPHONE 感應不到我的手指按的指令,有沒有師兄可解決這問題

含住手指一震......OR 用發熱貼 saufen

引言回覆
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站 MSN Messenger
發表文章主題: 發表於: 27 九月 2011, 14:26
stanley92
自己友

奇云 寫到:

用180元的相機防水袋,原本是給LX5 用的,
但IPHONE 4拍的短片,顏色比LX5更鮮

引言回覆
發表文章主題: Re: 用IPHONE 4在海下拍浮潛短片 發表於: 27 九月 2011, 14:29
stanley92
自己友

chris2046 寫到:
大家覺怎樣?

含住手指一震......OR 用發熱貼 saufen

師兄,吸住水管,怎含住手指............
發熱貼 要在氧氣中才發熱,在水中,是否有足夠的氧???

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 27 九月 2011, 14:39
Des Hui
小師妹

ok得bor.....唔知樽潛又得唔得呢~

試用細細個成日食ga橙色面皮腸仔(我唔記得叫咩名), 我試過係地面用佢嚟篤iphone4有反應喎
(但條腸無溫度嫁嘛).....都唔知典解lor!

引言回覆
發表文章主題: Re: 用IPHONE 4在海下拍浮潛短片 發表於: 27 九月 2011, 15:01
maleung
行行企企

Moderator

咁市面上D IPHONE 筆係咪會發熱?
唔係發熱又會用到既?

引言回覆
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 參觀發表人的個人網站 MSN Messenger
發表文章主題: 發表於: 27 九月 2011, 15:06
stanley92
自己友

Des Hui 寫到:
ok得bor.....唔知樽潛又得唔得呢~

試用細細個成日食ga橙色面皮腸仔(我唔記得叫咩名), 我試過係地面用佢嚟篤iphone4有反應喎
(但條腸無溫度嫁嘛).....都唔知典解lor!

樽潛....我想未落水前預先用手指按定攝錄,返上水再按停止,之後用軟件CUT,因水太深,IPHONE 更感應不到手指溫求

橙色面皮腸仔....太有創意,但我想是不能的.........

但好像遲些,IPHONE 會UPDATE 到ISO5 用VOLUME 鍵可代替手指按SCREEN

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 27 九月 2011, 15:11
Des Hui
小師妹

eeee....係wor iphone好似係用壓力感應 (所以條腸仔篤到), n年前prada果部就係先用熱.....

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 27 九月 2011, 15:17
chris2046
營養師/虹膜師

奇云 寫到:

落深D 我笑..

..不過有地方真係買緊IPHONE 防水盒...係好景14樓...

引言回覆
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站 MSN Messenger
發表文章主題: 發表於: 27 九月 2011, 15:21
Des Hui
小師妹

奇云 寫到:

落深D 我笑..

..不過有地方真係買緊IPHONE 防水盒...係好景14樓...
IPHONE 防水盒....問題係....篤唔到~~

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 27 九月 2011, 15:27
stanley92
自己友

Des Hui 寫到:
eeee....係wor iphone好似係用壓力感應 (所以條腸仔篤到), n年前prada果部就係先用熱.....

我也攪錯了,不是用熱力,也不是師兄的壓力
是電容式觸控 用手測電流

每當手指接觸到螢幕,就會與外側導電層上的電場產生電容耦合,而吸去微小的電流,用手指所吸收的電極就可測量來自各個角落的電流,這個電流的變化就是接觸 點的位置,接觸面板的物體需要能導電體,才能吸收電流,所以iPhone使用會導電的手指皮膚部份。
[轉自http://gene9981.wordpress.com/2007/10/13/%E3%80%90%E7%A7%91%E5%AD%B8%E3%80%91iphone%E8%A7%B8%E6%8E%A7%E5%BC%8F%E8%9E%A2%E5%B9%95%E7%9A%84%E5%A5%A7%E7%A7%98/]

可能腸似皮膚,會導電

但在水中,可能打亂了[電容耦合]??

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 27 九月 2011, 15:35
chris2046
營養師/虹膜師

Des Hui 寫到:
奇云 寫到:

落深D 我笑..

篤到架......... schlagen

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 27 九月 2011, 15:38
stanley92
自己友

Des Hui 寫到:
奇云 寫到:

落深D 我笑..

但如何解決在水中,可能打亂了[電容耦合]的問題??

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 27 九月 2011, 15:54
Des Hui
小師妹

Des Hui 寫到:
奇云 寫到:

落深D 我笑..

但如何解決在水中,可能打亂了[電容耦合]的問題??
篤到.....咁又真係要上14樓見篤下喇.....(但篤到...個面即係軟質地啦....落深d有d危~~~可能你真係會笑)

stanley92: 一係買條腸仔試下.....一係買個iphone防水盒試下.....(我都想知...hehe)

引言回覆
1頁(共3頁)
回覆主題 回覆主題
前往頁面 1, 2, 3  下一頁
 WaLaDiver 潛水討論區 / 潛攝區 Underwater Photography / 用IPHONE 4在海下拍浮潛短片

前往: 

無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票
無法 在這個版面附加檔案
可以 在這個版面下載檔案