回覆主題 回覆主題
3頁(共3頁) WaLaDiver 潛水討論區 / 潛水器材區 Diving Equipment / Nitrox  前往頁面 上一頁  1, 2, 3

發表文章主題: Re: Nitrox 發表於: 29 一月 2013, 23:16
JY
自己友

藍血人 寫到:
JY 寫到:
87290 寫到:
BBgodive 寫到:
有誰學過 Nitrox 嗎?
值得學嗎?? 難嗎?? 好像要計數的~~~

值得學, 不難, 是要計簡單數的!

師兄,D數唔易計,好鬼死難,無計數機更難 mega grin

Computer Planning La ,教練 noch cooler

SDI 咩,PADI 好似都未會 skip 唔教 RDP 喎 ,又要用equation計,真喺好鬼死難𠺢!

引言回覆
檢視會員個人資料 發送私人訊息  
發表文章主題: Re: Nitrox 發表於: 30 一月 2013, 11:59
藍血人
周維游,咬地球

JY 寫到:
藍血人 寫到:
JY 寫到:
87290 寫到:

師兄,D數唔易計,好鬼死難,無計數機更難 mega grin

Computer Planning La ,教練 noch cooler

SDI 咩,PADI 好似都未會 skip 唔教 RDP 喎 ,又要用equation計,真喺好鬼死難𠺢!

TDISDI都會教Table , 但依家D人學完又唔用,過兩日乜都唔記得啦 schlagen

發表文章主題: Re: Nitrox 發表於: 30 一月 2013, 22:00
自己友

JY 寫到:
87290 寫到:

都只是 + - x / 啫, 小學畢業都計到, 嚇鬼 anmachen

發表文章主題: Re: Nitrox 發表於: 31 一月 2013, 09:39
BBgodive
自己友

87290 寫到:
都只是 + - x / 啫, 小學畢業都計到, 嚇鬼 anmachen

可以問下....點解要計數嗎?

引言回覆
發表文章主題: Re: Nitrox 發表於: 31 一月 2013, 13:15
自己友

87290 寫到:

計氣體成份、深度 ... 等等o既數, 想知多 d 去上堂啦 mega grin

發表文章主題: Re: Nitrox 發表於: 31 一月 2013, 16:51
BBgodive
自己友

87290 寫到:
87290 寫到:

計氣體成份、深度 ... 等等o既數, 想知多 d 去上堂啦 mega grin

好呀! mega grin
不過未上之前好奇想問下~~
唔該晒!! ^^

引言回覆
發表文章主題: Re: Nitrox 發表於: 31 一月 2013, 20:06
JY
自己友

87290 寫到:

你上O仔時都要計數啦

引言回覆
發表文章主題: Re: Nitrox 發表於: 02 二月 2013, 11:42
BBgodive
自己友

JY 寫到:
你上O仔時都要計數啦

YES! lachen

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 20 二月 2013, 23:57
52 Ming
195號見習潛水員(back 2 basic)

收到晒!!! lieb hab
明白大家的意思!
其實都要考慮好多天時地利人和....唔係我想點就點啦!!!
我會盡我所能去....保住自己條命仔~ 因為仲有好多地方未玩未睇同未潛!!! noch cooler

我係一個非常注重安全嘅潛友.... 注意到成日比 buddy 話我多餘架!!!! lol lol

剛剛路過睇到,唔知師兄你有無問過你個教練其實Nitrox係咩泥呢 irre
佢應該可以幫到你架. anmachen

發表文章主題: 發表於: 25 二月 2013, 00:55
BBgodive
自己友

52 Ming 寫到:
剛剛路過睇到,唔知師兄你有無問過你個教練其實Nitrox係咩泥呢 irre
佢應該可以幫到你架. anmachen

哈哈...無教練可以問喎~~
您係咪指哩個呀???

Nitrox is a mixture of nitrogen and oxygen. In recreational scuba diving, nitrox is usually a mixture of 21- 40% oxygen and 60-79% nitrogen. A particular mixture of nitrox is referred to by the percentage of oxygen in the mixture. Therefore, two common nitrox mixtures, Nitrox 32 (NOAA Nitrox I) and Nitrox 36 (NOAA Nitrox II), contain 32% and 36% oxygen respectively. Air, which contains only trace amounts of gases other than nitrogen and oxygen, can be considered Nitrox 21 as it contains approximately 21% oxygen. The terms "enriched air" and "nitrox" are sometimes used interchangeably, but they are not the same. "Nitrox" refers to any mixture of nitrogen and oxygen, while "enriched air" refers to mixtures of oxygen and nitrogen that contain more than 21% oxygen. Special training and certification are required to dive with nitrox.

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 27 六月 2013, 15:36
肥老虎
新朋友

路過多口! .........
哈哈哈! .........係指哩個! 咁你明唔明??
如果玩落去學多D好D!
我覺得省錢係你嗜好! 依加資信發達! 無公司可以貴過人又無增值因素!
唔係好快收當!
你數口貢強! Nitrox 對你簡直 "衣屎汁" mega grin mega grin mega grin
我朋友玩到上左引! 只計上潛水堂唔計架生, 旅行! 都洗左五皮!

其實Nitrox泛指不是21% Oxygen 的都叫 Nitrox! 任何 % 混合的Nitrogen 同 Oxygen 都叫 Nitrox. 所以少過 21% oxygen 也可叫 Nitrox mix. 所以我地學的正確名應叫 "Enriched Air Nitrox" EANx!

引言回覆
發表文章主題: Re: Nitrox 發表於: 02 七月 2013, 10:02
jerry3547
世紀大笨豬

Moderator

藍血人 寫到:
JY 寫到:
藍血人 寫到:
JY 寫到:
87290 寫到:

TDISDI都會教Table , 但依家D人學完又唔用,過兩日乜都唔記得啦 schlagen

verlegen verlegen 咦 !? 你講我呀 ???

http://hk.myblog.yahoo.com/jerry3547/
  引言回覆
檢視會員個人資料 發送私人訊息 MSN Messenger
發表文章主題: 發表於: 02 七月 2013, 12:36
JY
自己友

等我開返個 TDI Nitrox 班專教用 TABLE 先 :P

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 02 七月 2013, 15:35
藍血人
周維游,咬地球

JY 寫到:
等我開返個 TDI Nitrox 班專教用 TABLE 先 :P

教練你教table 我報名上

3頁(共3頁)
回覆主題 回覆主題
前往頁面 上一頁  1, 2, 3
 WaLaDiver 潛水討論區 / 潛水器材區 Diving Equipment / Nitrox

前往: 

無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票
無法 在這個版面附加檔案
可以 在這個版面下載檔案