回覆主題 回覆主題
1頁(共1頁) WaLaDiver 潛水討論區 / 潛攝區 Underwater Photography / 請教如何使用紅色濾鏡  

發表文章主題: 請教如何使用紅色濾鏡 發表於: 10 五月 2014, 00:18
z0e
新朋友

請問應該潛到幾深先至用紅色濾鏡呢??

我最近係CEBU 潛到約15米,用水底MODE,影出黎D 相全部都紅色

檔案描述:

檔案描述:

引言回覆
檢視會員個人資料 發送私人訊息  
發表文章主題: 發表於: 10 五月 2014, 10:07
maleung
行行企企

Moderator

其實深度, 水清或水濁同陽光射入海水光度,
都影響應該用紅鏡深度,
所以不可一蓋而論!

檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 參觀發表人的個人網站 MSN Messenger
發表文章主題: 發表於: 10 五月 2014, 11:20
z0e
新朋友

maleung 寫到:
都影響應該用紅鏡深度,
所以不可一蓋而論!

咁其實係咪D 水唔係太藍,就無乜需要用紅鏡啦

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 11 五月 2014, 00:43
maleung
行行企企

Moderator

z0e 寫到:
maleung 寫到:
都影響應該用紅鏡深度,
所以不可一蓋而論!

咁其實係咪D 水唔係太藍,就無乜需要用紅鏡啦

扮下代表先, 淺水水清係!

檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 參觀發表人的個人網站 MSN Messenger
發表文章主題: 發表於: 11 五月 2014, 23:45
z0e
新朋友

以依張在馬代影的為例,影個時都係大約15-18米,水底MODE 無用紅鏡

依種藍水係咪先要用紅鏡呢??

檔案描述:

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 11 五月 2014, 23:56
maleung
行行企企

Moderator

z0e 寫到:
以依張在馬代影的為例,影個時都係大約15-18米,水底MODE 無用紅鏡

依種藍水係咪先要用紅鏡呢??

咁睇到出唔到色就要用........
下次可以做下同一個地方水深影有加紅鏡同冇加各一張,
比較邊你覺得邊張最好!

發表文章主題: 發表於: 12 五月 2014, 22:59
Hugh
人稱大毒Hugh

Moderator

原則上, 潛得越深, 紅色lost曾加, 應該配越深紅鏡.
但呢度有個更複雜既問題係, 你用左digital水底mode.
咁你個水底mode會suppose係for邊個range深度呢?
我好耐冇影相, 我冇聽過人用水底mode + red filter, 所以我覺得用是但一樣先係正路, 兩樣用齊近距離偏紅應該係合理. anmachen

另外紅鏡/水底mode都唔可以幫你recover全部紅色, 你預大約2m內既色可以叫做自然D. 你馬代果張咁wide, 加紅鏡都未必有用, 可能只會冇咁藍. verlegen

正如良哥講, 好多野都係要靠試去得出個滿意效果.
希望幫到你! popcorn

發表文章主題: 發表於: 12 五月 2014, 23:28
z0e
新朋友

多謝2位前輩教導, 我會多加練習 mega grin

引言回覆
1頁(共1頁)
回覆主題 回覆主題
 WaLaDiver 潛水討論區 / 潛攝區 Underwater Photography / 請教如何使用紅色濾鏡

前往: 

無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票
無法 在這個版面附加檔案
可以 在這個版面下載檔案