回覆主題 回覆主題
1頁(共1頁) WaLaDiver 潛水討論區 / 潛水點滴 Diving WaLaWaLa / 想問下耳仔反壓問題  

發表文章主題: 想問下耳仔反壓問題 發表於: 10 八月 2014, 19:51
飛躍之藍
新朋友

今日 係第一堂洛水 之前聽左兩堂理論

之前自己係泳池都試過~~~剩係一邊耳仔反到壓....洛到1.5 已經開始反

到左2M就覺得痛了~~

我自己係陸地用鼻呼吸 有一邊係冇氣出,,,...

同埋爬文見 係唔係可以滴鼻水 等自己可以反壓??? 有冇師兄可以講解下?

其實動作阿SIR 佢地都話OK 但係反唔到壓其他野就咩都唔駛玩 stumm stumm stumm

引言回覆
檢視會員個人資料 發送私人訊息  
發表文章主題: Re: 想問下耳仔反壓問題 發表於: 11 八月 2014, 02:23
自己友

飛躍之藍 寫到:
今日 係第一堂洛水 之前聽左兩堂理論

之前自己係泳池都試過~~~剩係一邊耳仔反到壓....洛到1.5 已經開始反

到左2M就覺得痛了~~

我自己係陸地用鼻呼吸 有一邊係冇氣出,,,...

同埋爬文見 係唔係可以滴鼻水 等自己可以反壓??? 有冇師兄可以講解下?

其實動作阿SIR 佢地都話OK 但係反唔到壓其他野就咩都唔駛玩 stumm stumm stumm

看來 1.5米開始做反壓對你來說仍是太遲了, 下次可以試吓頭一入水就開始做反壓!

陸地用鼻呼吸, 有一邊係冇氣出? 你意思係一邊耳仔冇反應還是一邊鼻孔冇氣出? 若是耳仔, 大概係你兩邊耳仔做反壓時反應一快一慢, 可經長時間練習或潛多 d 改善!

"滴鼻水"應該係講普通葯房買到的通鼻塞舒張劑? 一般不建議, 因為有機會令情況越變越差, 用後初段時間還好, 一小時兩小時過去後可能鼻子更塞得厲害!

發表文章主題: 發表於: 11 八月 2014, 20:35
飛躍之藍
新朋友

因為平時我自己去泳池玩~~洛到1.9先開始覺得有d 痛~~

所以今次就試下1.5就反壓~~

平時陸地呼氣~~~放隻手係鼻到~~好明顯感覺到有邊係好少氣呼出黎~

下次再試下.....因為冇左支氣~~ 自己係泳池好難成日潛洛去反壓....好快就冇氣......

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 12 八月 2014, 12:05
maleung
行行企企

Moderator

飛躍之藍 寫到:
因為平時我自己去泳池玩~~洛到1.9先開始覺得有d 痛~~

所以今次就試下1.5就反壓~~

平時陸地呼氣~~~放隻手係鼻到~~好明顯感覺到有邊係好少氣呼出黎~

下次再試下.....因為冇左支氣~~ 自己係泳池好難成日潛洛去反壓....好快就冇氣......

一落就要反喇!
簡單既反壓, 就有少少似擤鼻涕咁!
另外, 其實你唔係冇氣, 而係你想呼吸!

檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 參觀發表人的個人網站 MSN Messenger
發表文章主題: 發表於: 17 八月 2014, 22:45
Hugh
人稱大毒Hugh

Moderator

陸地你反壓順嗎? 會唔會有一邊耳較難谷出去?
其實未去到用藥地部前, 仲有好多野可以去train反壓. 例如陸上練反壓, 潛水前食香口膠, 等等. 你可以試左有冇幫助先.
你提到既通鼻劑(我有用), 會有一定幫助, 但唔可以長期用. 請先問下你醫生意見! 我經驗係唔同藥成份有唔同效果, 但一般用一次都頂到半日多dd (即係一日day trip要用兩次). 都係果句, 同醫生傾下, 最好搵個會潛水既耳鼻喉科醫生.

發表文章主題: 發表於: 18 八月 2014, 21:52
飛躍之藍
新朋友

多謝幾位師兄關心~~~上次去買mask的時侯~~問了一位職員~~

他教我將不能反壓的那一邊耳仔向上再慢慢試一兩次~~ 結果我上一堂在泳池成功反壓了~~

今個星期要出海了~~而且因為可以反壓繼續玩潛水~~所以決定買反正平平地的電腦錶~~~ 有冇師兄可以推介下邊幾款ok? 我預算3千5以下~~ 同埋我想出街都帶得....所以想搵 錶款 3qq (係潛水會睇中左一隻3xxx, 所以想出去望望有冇平d 而個款又岩~)

今日自己去旺角搵.... 網上寫5個地址 都係摸門釘...........下次要去尖沙咀搵

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 19 八月 2014, 17:03
maleung
行行企企

Moderator

SORRY, 因為好耐冇更新, 好多都已經............

檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 參觀發表人的個人網站 MSN Messenger
發表文章主題: 發表於: 19 八月 2014, 20:20
飛躍之藍
新朋友

甘我係唔係應該番潛水會到買??? 自己出去真係好難搵~

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 20 八月 2014, 12:53
anson
Sunday Diver

手表形潛水電腦係一樣幾普通嘅潛水用品,
大部份潛水店都有售, 有D舖甚至有dummy畀你攞上手玩,
其實行潛水店都係一種樂趣,
你不如再出街睇睇先,
下次記打左電話上去confirm地址同有冇開舖

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 20 八月 2014, 20:22
飛躍之藍
新朋友

樓上的師兄~~有沒有地址可以給我....我唔想再摸門釘......同埋平時行街...本人真係幾乎見唔到有地方賣潛水用品......<可能自己冇留意>

引言回覆
發表文章主題: 發表於: 20 八月 2014, 22:41
Hugh
人稱大毒Hugh

Moderator

有機會唔太update, 打個電話去穩陣!

http://www.waladiver.com/shops.php

發表文章主題: 發表於: 22 八月 2014, 00:02
飛躍之藍
新朋友

唔該晒師兄~~~

引言回覆
1頁(共1頁)
回覆主題 回覆主題
 WaLaDiver 潛水討論區 / 潛水點滴 Diving WaLaWaLa / 想問下耳仔反壓問題

前往: 

無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票
無法 在這個版面附加檔案
可以 在這個版面下載檔案